Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2003 16:10

Το πλήρες κείμενο του νέου ασφαλιστικού ν/σ

Αμέσως μετά τις γιορτές θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Ρέππας (το πλήρες κείμενο στο συνημμένο αρχείο).

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει σειρά εκκρεμοτήτων που έμειναν εκτός του Ν. 3029 και αναλυτικά περιλαμβάνει:

α. Βελτίωση του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης. Απλουστεύει τις διοικητικές διαδικασίες, θεσπίζει το ''δελτίο διαδοχικής ασφάλισης'' που θα συντομεύσει τους χρόνους έκδοσης διαδοχικής σύνταξης.

Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών ορίζονται ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε Ταμείο (2% για ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ και ΤΣΑ - 2,85% για το ΤΑΕ, 3% για ΤΕΒΕ και 2,286% για το Δημόσιο), καθώς και τρόποι αντιμετώπισης των διαφορετικών ορίων ηλικίας κάθε ταμείου.

β. Θεσπίζεται το δικαίωμα σύνταξης στον ή στη σύζυγο διαζευγμένου-ης λόγω θανάτου ή γήρατος. Προϋποθέσεις είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους, η σύνταξη να υπερβαίνει τα 500 ευρώ και ο γάμος να μην έχει κλονιστεί με υπαιτιότητα του αιτούντος.

γ. Δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης των αυτοαπασχολουμένων με 37 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας. Στον ΟΑΕΕ δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια με μίνιμουμ 3.500 ημέρες ασφάλισης.

δ. Παρέχεται η δυνατότητα ''προκαταβολής'' της επικουρικής σύνταξης μαζί με την κύρια σύνταξη, στα Ταμεία όπου υπάρχουν διαφορετικά όρια ηλικίας ως προϋπόθεση. Ορίζεται ποσοστό μείωσης 3% για κάθε χρόνο που υπολείπεται ως την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας επικούρησης.

ε. Εντάσσονται στον ΟΓΑ οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις αγροτικής εκμετάλλευσης ή αλιείας (εξαιρείται η μεταποίηση).

στ. Ρυθμίζεται το θέμα των γιατρών του ΙΚΑ, με την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, τη δημιουργία θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (χωρίς δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου).

ζ. Επεκτείνονται ευεργετικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις συζύγους ή τις μητέρες τους (σε ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 80%).

η. Προωθούνται ρυθμίσεις οφειλών σε πολλά Ταμεία, μειώσεις προστίμων για την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) και ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών στη Ζώνη Περάματος, τη Λευκάδα και τον Ρέντη.

Πηγή ΑΠΕ