Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2003 19:37

Διάταγμα-σωσίβιο για την Parmalat ψήφισε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

Διάταγμα για την αναδιάρθρωση των «μεγάλων επιχειρήσεων» που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Βιομηχανίας Αντόνιο Μαρτσάνο.

¶μεσος στόχος του διατάγματος είναι η επιβίωση του ιταλικού ομίλου γαλακτοκομικών Parmalat. Το διάταγμα απλουστεύει τον υπάρχοντα νόμο, «ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά και γρήγορα κρίσεις, όπως αυτή της Parmalat, με στόχο να διασφαλιστεί η επιβίωση της επιχείρησης», επισήμανε ο ιταλός υπουργός.

Ο νόμος για τις μεγάλες προβληματικές εταιρίες προβλέπει τη μεταβίβαση του ελέγχου της υπό χρεοκοπία εταιρείας σε ειδικούς επιτρόπους (έναν ως τρεις) οι οποίοι ορίζονται από το δικαστήριο σε συμφωνία με το υπουργείο Βιομηχανίας.

Το εν λόγω διάταγμα αφορά τις «μεγάλες επιχειρήσεις με τουλάχιστον 1.000 εργαζομένους και χρέη άνω του 1 δισ ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Μαρτσάνο, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός του διατάγματος είναι «η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και όχι των μετόχων ή διαχειριστών».

Στο μεταξύ, στις 19:30 ώρα Ελλάδας, συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο της Parmalat, το οποίο είναι πιθανόν να ανακοινώσει την προσφυγή σε δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της εταιρείας, βάσει της νομοθεσίας περί χρεοκοπίας.

Οι μετοχές της Parmalat έπαυσαν να διαπραγματεύονται από χτες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, εν αναμονή των ανακοινώσεων της εταιρείας.

Η ιταλική κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το διάταγμα. «Προσκαλούμε την κυβέρνηση να κάνει διάλογο μαζί μας», δήλωσε ο Τίλμαρ Λούντερ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό Μάριο Μόντι.

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων, η αμερικανική τράπεζα Bank of America προχώρησε ήδη σε προσφυγή εναντίον της Parmalat για παραποίηση εγγράφων.

Πηγή ΑΠΕ