Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2003 00:01

Χαρμόσυνο κλίμα στην Ευρώπη

ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ κλίμα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την τελευταία πλήρη ημέρα συναλλαγών πριν από τα Χριστούγεννα, στηριζόμενα από τα νέα θετικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ αλλά και από τον ισχυρό κλάδο χημικών στη Γαλλία. Η ανάκαμψη επίσης μεγάλων παραγωγών, όμως Stora Enso, συνέβαλε στα κέρδη της αγοράς. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισαν με κέρδη 0,4% στις 947,19 μονάδες - ελαφρώς χαμηλότερα από το κλείσιμο ρεκόρ των 947,36 μονάδων, το υψηλότερο των τελευταίων 15 μηνών. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,3%.

Ο τζίρος ήταν περιορισμένος, καθώς οι επενδυτές που δεν έχουν φύγει για διακοπές εμφανίστηκαν απρόθυμοι να κάνουν αγορές πριν από τον έναρξη του νέους έτους. Ο δείκτης Eurotop 300 αναμένεται να κλείσει το έτος με κέρδη 11%, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας και των εταιρικών κερδών θα επιτρέψουν στις χρηματιστηριακές αγορές να παρουσιάσουν φέτος τα πρώτα ετήσια κέρδη μετά από τέσσερα έτη. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν κλειστές σήμερα Τετάρτη, με εξαίρεση το Λονδίνο και τα χρηματιστήρια του Παρισιού, του Αμστερνταμ και των Βρυξελλών του Euronext. Ολα τα χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα. Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Ζυρίχη έκλεισαν χθες όλα με κέρδη κυμαινόμενα από 0,1% έως 0,7%.

Τα στοιχεία ότι το αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε 8,2% στο τρίτο τρίμηνο και ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και το εισόδημα στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν ξανά το Νοέμβριο, αύξησαν τις ενδείξεις για ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ορισμένοι ωστόσο οικονομολόγοι ανέφεραν ότι τα στοιχεία δεν ήταν τόσο ισχυρά για να απομακρύνουν τις ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της ανάκαμψης.

Το κλίμα στη Wall Street ήταν υποτονικό, με τα blue chip να δέχονται πιέσεις. Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας στηρίχθηκαν από την άνοδο 4,5% της μετοχής της AT&T Wireless, μετά τις φήμες ότι η εταιρεία μπορεί είτε να εξαγοραστεί είτε να συγχωνευθεί με τη Cingular Wireless.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,03% και διαμορφώθηκε στις 10.341,26 μονάδες. Ο Νasdaq έκλεισε στις 1.974,78 μονάδες αυξημένος κατά 0,97%.

Το Τόκιο παρέμεινε χθες κλειστό λόγω αργίας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ