Τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ανταγωνιστριών τουριστικά χωρών έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απώλειες σε έσοδα από τον τουρισμό, μόνο για την περίοδο 2002-2003, ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2003 το τουριστικό συνάλλαγμα διαμορφώθηκε στα 8,06 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 7,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.
Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει το ΙΤΕΠ, γεννά ιδιαίτερη ανησυχία για το πώς θα αντεπεξέλθει τουριστικά η Ελλάδα εν όψει και των Ολυμπιακών, όταν όλοι οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας εμφανίζουν μειώσεις.
Αναλυτικότερα, η Κρήτη, η Ρόδος, Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα εμφανίζουν ομοιόμορφες μειώσεις από 1,3% για την περιοχή της συμπρωτεύουσας έως και 4,3% για τη Ρόδο.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΙΤΕΠ, η Κροατία εμφάνισε αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 6,4% κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, η Τουρκία παρουσίασε αύξηση 2,8% κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Η Πορτογαλία παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% και η Ισπανία κατά 0,5%.
Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, οι τουρίστες φαίνεται ότι δεν προτιμούν πλέον τη χώρα μας, όχι μόνο λόγω των επεισοδίων, όπως αυτά στη Ρόδο, αλλά και λόγω της ελλιπούς διαφήμισης και προβολής στο εξωτερικό, παρά την ευκαιρία που δίνεται εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.