Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2003 10:42

Υπό πίεση και σήμερα το δολάριο

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το δολάριο αδυνατώντας να επωφεληθεί από τη σημαντική χθεσινή άνοδο των μετοχικών αξιών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι ο Dow Jones έκλεισε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2002.

Αναλυτές αποδίδουν την υποχώρηση του δολαρίου στις ανησυχίες για το εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ των ΗΠΑ, στους φόβους για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, στα χαμηλά επιτόκια και στην επικρατούσα άποψη πως η κυβέρνηση Μπους καλοδέχεται την υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος.

Αρνητικά επιδρά στην πορεία του δολαρίου και η ανακάλυψη κρουσμάτων της ασθένειας των τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ, καθώς και η άποψη πως η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν πρόκειται να αλλάξει νομισματική πολιτική για αρκετό διάστημα ακόμη.

Στις 10:19 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2504 δολάρια έναντι 1,2486 δολαρίων αργά χθες το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ σκαρφάλωσε τη Δευτέρα μέχρι τα 1,2511 δολάρια.

Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθες ήταν 1,2499 δολάρια ανά ευρώ.

Παράλληλα, το δολάριο βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών έναντι του ελβετικού φράγκου και στο ναδίρ τριών ετών έναντι του γιεν.

Στις 10:29 (ώρα Ελλάδος), το δολάριο ισοδυναμούσε με 106,98 έναντι 106,89 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Conference Board διαμορφώθηκε στις 91,8 μονάδες έναντι 91,7 μονάδων το Νοέμβριο.