Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2003 15:43

Έτος νέων ισχυρών ηλεκτρονικών ιών το 2003

Ένα ακόμα έτος ηλεκτρονικών ιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2003 καθώς, παρά τις αντίθετες ενδείξεις τους πρώτους επτά μήνες, από τον Αύγουστο και μετά οι επιθέσεις ιών στο Διαδίκτυο ήρθαν η μία μετά την άλλη.

Ιδιωτικοί και εταιρικοί χρήστες δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα από ιούς όπως ο Blaster, ο Nachi και ο Sobig-F.

Ειδικά ο τελευταίος ήταν και ο ισχυρότερος στην ιστορία. Μεταδιδόμενος μέσω e-mail, ο Sobig-F έπληξε χιλιάδες προσωπικούς και εταιρικούς υπολογιστές σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Όπως και οι υπόλοιποι κυριότεροι ηλεκτρονικοί ιοί το 2003, ο Sobig προσπάθησε -και επέτυχε- να εκμεταλλευθεί τις ελλείψεις ασφαλείας του προγράμματος Outlook της Microsoft, ενώ ο Blaster και ο Nachi εκμεταλλεύθηκαν τα τρωτά σημεία της διαδικασίας ανταλλαγής αρχείων μέσω των Windows, 2000, XP.

Τη φετινή χρονιά οι ιοί εξελίχθηκαν ακόμα περισσότερο και πλέον, πέρα από τις συνηθισμένες επιθέσεις «δολιοφθοράς», στοχεύουν στην απόσπαση-υποκλοπή προσωπικών στοιχείων των χρηστών, και ειδικά των αριθμών πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιούνται για τις online αγορές.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 86.000 ιοί και ενώ κάθε εβδομάδα δημιουργούνται περίπου 700 νέοι, οι υπεύθυνοι ηλεκτρονικής ασφάλειας των εταιρειών εμφανίζονται αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος –σίγουρα πάντως όχι μέσα στην νέα χρονιά- θα είναι αυτοί που θα επικρατήσουν στη «μάχη» εναντίων των ιών στο Διαδίκτυο.