Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2002 15:38

Κλίμα αβεβαιότητας στις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις δέχονται οι μετοχικές τιμές κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για στασιμότητα της εταιρικής κερδοφορίας το 2002.

Πρωταγωνιστές της πτωτικής τάσης έχουν τεθεί οι μετοχές της τηλεπικοινωνιακής Nokia Oyj, της εταιρείας ειδών προσωπικής περιποίησης L'Oreal SA και της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler AG.

Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε στις 15:07' ώρα Ελλάδος κέρδη 0,56% στις 5.246,70 μονάδες. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 περιόρισε τις πρωινές απώλειές του υποχωρώντας κατά 0,27% στις 4.611,90 μονάδες. Ομοίως, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φραγκφούρτης, ο δείκτης Xetra Dax υποχωρούσε 0,12% στις 5.154,15 μονάδες. Το Αμστερνταμ σημειώνει πτώση 0,75%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,26% και η Μαδρίτη κατά 1,03%, ενώ η Ζυρίχη ενισχύεται κατά 0,39%.

Οι υπεύθυνοι επενδυτικής στρατηγικής στις Merrill Lynch και HSBC προέβησαν στην εκτίμηση ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών το 2002 θα σημειώσουν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης εν μέσω χαμηλού πληθωρισμού, αυξανόμενου κόστους, πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με έρευνα της Thomson Financial/First Call, τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών -τα οποία κατά πάσα πιθανότητα σημείωσαν μείωση κατά 16% στο 2001- ενδέχεται να αυξηθούν κατά 15% φέτος.

Οι μετοχικές τιμές των εταιρειών πετρελαίου (Royal Dutch και TotalFinaElf μεταξύ άλλων) παρακολουθούν την πτωτική τάση των διεθνών τιμών του αργού. Παράλληλα, οι δηλώσεις του νέου προέδρου της Αργεντινής Εντουάρντο Ντουάλδε ότι θα θέσει τέρμα στη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο με το δολάριο, πυροδότησε ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των ισπανικών τραπεζών Santander Central Hispano (SCH) και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), καθώς και σε αυτή της ισπανικής πετρελαϊκής Repsol. H SCH ελέγχει την υπ' αριθμόν «τέσσερα» τράπεζα της Αργεντινής, ενώ η BBVA την υπ' αριθμόν «πέντε».

Η Repsol είναι η μητρική εταιρεία της κορυφαίας πετρελαϊκής εταιρείας της λατινοαμερικανικής χώρας.