Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2002 16:25

Οριακή επέκταση της ελληνικής μεταποίησης τον Δεκέμβριο

Οριακά αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία στον τομέα της μεταποίησης τον μήνα Δεκέμβριο, παρόλο που οι εταιρείες παρέμειναν ανήσυχες όσον αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων τους σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κυρίως εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες έναντι 49,2 μονάδων του Νοεμβρίου όταν παρατηρήθηκε η πρώτη συρρίκνωση στη μεταποιητική οικονομία.

Η επιστροφή της μεταποιητικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, αντικατοπτρίζει κυρίως την αύξηση στις συνολικές παραγγελίες κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Η αύξηση αυτή εκλαμβάνεται ως ανάκαμψη των συνολικών παραγγελιών από τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα των συμβάντων του Σεπτεμβρίου. Οι κύριοι αγοραστές, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό άρχισαν να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και να "ξεπαγώνουν" τις παραγγελίες που είχαν καθηλωθεί μετά τον Σεπτέμβριο.

Οι εξαγωγικές παραγγελίες εξακολούθησαν να αυξάνονται τον Δεκέμβριο με ταχύτερο μάλιστα ρυθμό από αυτόν του Νοεμβρίου.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Παραγωγής παρέμεινε πάνω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, υποδεικνύοντας επέκταση στην παραγωγή της ελληνικής μεταποίησης για τριακοστό δεύτερο συνεχή μήνα και με ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο.

Πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, διαπίστωσαν αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του μήνα. Η ελαφρώς ισχυρότερη παραγωγή, σε συνδυασμό με την οριακά πιο αισιόδοξη οικονομική κατάσταση, οδήγησε τους επιχειρηματίες σε αύξηση των επιπέδων απασχόλησης τον Δεκέμβριο, ενώ είχαν ελαττώσει τη συνολική απασχόληση τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αποτελεί ένα σύνθετο δείκτη σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει γενική εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο της μεταποίησης. Ανάλογοι δείκτες καταρτίζονται για πολλές χώρες. Η έρευνα για την Ελλάδα διεξάγεται από την βρετανική εταιρεία NTC Research σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών.