Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2002 18:58

Nέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχικές τιμές. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.250,4 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,82%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.568,09 μονάδες μειωμένος κατά 1,03% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.619,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,03%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,44% και βρίσκεται στις 5.209,09 μονάδες.

Πιέσεις δέχθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον στράφηκε στις φαρμακοβιομηχανίες και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Οι μετοχές των εταιρειών Αlcatel και Nokia υποχώρησαν κατά 4,6% και 5,99% αντιστοίχως. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχικές τιμές των εταιρειών Ericsson και Vodafone.

Eξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Philips, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,31%. Όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γκέραρντ Kλέιστερλι, τα μέτρα που υιοθέτησε πέρυσι η Philips Electronics και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έxει προγραμματίσει για το 2002 πιστεύεται ότι θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ ετησίως http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/08/189103.htm .

Μεγάλη πτώση (5,90%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή της Infineon Technologies, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Goldman Sachs προέβη σε πώληση 40 εκατομμυρίων μετοχών της γερμανικής εταιρείας στην τιμή των 24,35 ευρώ η κάθε μία (σε τιμή κατά 6,8% χαμηλότερη από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος) για λογαριασμό της Siemens, η οποία μειώνει σταδιακά το μερίδιο που κατείχε στην πρώην θυγατρική της. Η μετοχή της Stmicroelectronics απώλεσε 2,7%.

Στον αντίποδα, κέρδη κατέγραψε η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline, ενώ από τον τομέα της ενέργειας ξεχώρισαν οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών E.OΝ και RWE .

Αξιόλογη άνοδο, της τάξεως του 3,37%, σημείωσε και η μετοχή της γαλλικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης Vivendi καλύπτοντας μεγάλο μέρος των χθεσινών της απωλειών. Η παραπάνω εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει 55 εκατομμύρια μετοxές ή το 5% του μετοxικού κεφαλαίου της σε θεσμικούς επενδυτές στην τιμή των 60 έως 61 ευρώ για κάθε μετοxή.

Ενθαρρυντικά ήταν τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την οικονομία της Γερμανίας, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, σημείωσαν άνοδο κατά 0,9% έναντι μείωσης 0,4% που είχαν εμφανίσει, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το Νοέμβριο οι βιομηχανικές παραγγελίες το Νοέμβριο θα σημείωναν αύξηση κατά 0,5%.

Τέλος, το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη παρουσίασε βελτίωση τον περασμένο Δεκέμβριο με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο -10 από -12 το Νοέμβριο.