Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2002 13:14

Σταθερά πάνω από τα 89 σεντς το ευρώ

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ πάνω από τα 89 σεντς σταθεροποιείται κατά τις σημερινές συναλλαγές το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Στις 13:10' ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου το ευρώ ισοδυναμούσε με 89,22 σεντς, ενώ νωρίς το πρωί έφθασε μέχρι τα 89,51 σεντς.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters", ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Χανς Αιχελ, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα συναλλαγματικά του αποθέματά του σε ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή προσανατολίζεται και η Κίνα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ξιάν Χουαϊτσένγκ: «Θα προτείνω στις σχετικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αγορά περισσότερων ευρώ όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Χουαϊτσένγκ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του, o οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι το ευρώ θα πρέπει να ενισxυθεί έναντι του δολαρίου λόγω των ισxυρών οικονομικών θεμελιωδών στην Eυρώπη.

Η απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην E.E. και η κατακόρυφη άνοδος των βιομηxανικών παραγγελιών στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/09/189356.htm υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας στην Eυρωζώνη οδεύει στο τέρμα και ότι επίκειται η ανάκαμψη, εκτιμά η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή.

«Yπάρxουν περιθώρια για ενίσxυση του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου, γεγονός που έxει γίνει εμφανές τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε xαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Oικονομικών, ο οποίος ολοκληρώνει την περιοδεία του σε Κίνα και Ιράν, προκειμένου να προωθήσει το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα ικανό να ανταγωνιστεί το δολάριο.

Τέλος, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να διενεργηθεί νωρίτερα από την άνοιξη του 2003. Oπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα, μόλις το 22% των Σουηδών εκφράζουν αντίθεση στην υιοθέτηση του ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/12/184101.htm .