Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2002 17:01

Επί ξυρού ακμής η συγχώνευση Εθνικής-Alpha

Διευκρινίσεις για τα προβλήματα στην υπό εξέλιξη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank ζήτησε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, από τις εμπλεκόμενες τράπεζες.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, έχουν φτάσει σε όριο θραύσης, λόγω διαφωνιών για την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των στελεχών των δύο τραπεζών, αλλά και λόγω της διασφάλισης συνδικαλιστικών συμφερόντων.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων της Alpha την περασμένη Παρασκευή -το συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε χθες, προκειμένου να προχωρήσει στην πραγματοποίηση εκλογών εντός του Φεβρουαρίου- υπογραμμίζεται ότι η

συγχώνευση δεν θα πραγματοποιηθεί, εάν δεν εξασφαλισθούν τα δικαιώματα όλου του προσωπικού της Alpha ανεξαρτήτως βαθμίδας.

H απάντηση του Συλλόγου Eργαζομένων της Eθνικής (ΣYETE) ήταν άμεση. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου κάνουν λόγο για κύκλους στελεχών της Alpha που «ανακρούουν πρύμναν» διαμαρτυρόμενοι, επειδή δεν έλαβαν το δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι από την πίτα της νέας τράπεζας, όπως ευελπιστούσαν.

Παράλληλα, καλείται η διοίκηση του ομίλου να ελέγξει «τις κοντόφθαλμες, ιδιοτελείς και ανεξέλεγκτες πρακτικές» των στελεχών αυτών, ώστε να σταματήσει η υπονόμευση του «μεγαλύτερου επιχειρηματικού εγχειρήματος της χώρας».

Ωστόσο, η υπόθεση απέχει αρκετά από το να είναι απλώς μια συνδικαλιστική διαμάχη. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς και ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος αντήλλαξαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου επιστολές, στις οποίες παραδέχονταν την ύπαρξη προβλημάτων στη διαδικασία συγχώνευσης.

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή της Εθνικής, Θεόδωρου Καρατζά.

Αύριο συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται, στις εξελίξεις να έχει καθοριστικό ρόλο και η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Alpha και της γαλλικής BNP Paribas.