Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2002 14:00

Σημαντική υποχώρηση του ευρώ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων διολίσθησε σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς η υποχώρησή του κάτω από το επίπεδο των 88,90 σεντς ενεργοποίησε, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μεγάλο αριθμό εντολών πώλησης.

Στις 13:55' (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 88,08 σεντς από 88,27 σεντς αργά χθες το βράδυ.

Την Τρίτη, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, η μείωση ήταν της τάξεως του 0,1% έναντι πτώσης 0,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, που είχαν σημειώσει το Νοέμβριο του 2001. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα θα σημείωναν πτώση 1,6%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από την αγορά και τα στοιχεία που θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα σχετικά με το ύψος της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών τον περασμένο μήνα παρέμεινε στα επίπεδα του Νοεμβρίου κάτι που ίσως σηματοδοτεί την ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα. Σημειώνεται ότι η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών μειώθηκε κατά 6,6%.