Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2002 18:52

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα 262.695 ευρώ

Πρόστιμα 262.695 ευρώ ή 89,513 εκατ. δρχ. επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση σε εισηγμένες εταιρείες και βασικούς μετόχους για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα αποφάσισε:

- Την επιβολή προστίμου ύψους 48.155 ευρώ στην εταιρεία ΑLFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, μέτοχο της ΕΣΧΑ ΑΕΒΕ, διότι δεν ανακοίνωσε εμπρόθεσμα σημαντική μεταβολή μετοχικού ποσοστού. Για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 29.370 ευρώ στην εταιρία ΔΕΜΚΟ ΑΝΤΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, μέτοχο της ΙΝΤΕΡΤΕΚ, στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, μέτοχο της ΕΒΖ, ύψους 50.450 ευρώ, και στην ΜΑRFIN AEΠΕΥ, μέτοχο της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ, ύψους 7.020 ευρώ.

- Για μη εμπρόθεσμη ανακοίνωση σημαντικών μεταβολών επιβλήθηκαν πρόστιμα στον κ. Αναστάσιο Πολύχρονο, μέτοχο της εταιρίας ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ύψους 29.470 ευρώ, στον κ. Μιχαήλ Ανδρουλιδάκη, μέτοχο της STABILTON, ύψους 18.700 ευρώ, στον κ. Γεώργιο Μπατατούδη, μέτοχο της ΙΝΤΕΡΣΑΤ, ύψους 79.530 ευρώ. Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

- Την αναστολή λειτουργίας της εταιρείας της CLEVER SOLUTION AΕΛΔΕ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΕΛΔΕ για τις οποίες είχε ήδη κινηθεί η διαδικασία προσωρινής αναστολής, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των δυο εταιρειών παρείχε υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, χωρίς να έχει σχετική άδεια.

- Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας OLYMPUS MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ, διότι δεν προχώρησε σε έναρξη εργασιών εντός εξαμήνου από τη λήψη της αδείας.

- Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας DOMINIUM ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕΕΧ, διότι από έλεγχο που έγινε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώθηκε ότι έπαψαν να υφίστανται κατά τη λειτουργία της εταιρείας οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύσταση της, ενώ παραβίαζε σειρά διατάξεων της ισχύουσας χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

- Την διάθεση υφισταμένων μετοχών των εταιρειών EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ. και ΑLTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ. με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή τωv μετoχώv τους στηv Κύρια Αγoρά τoυ ΧΑΑ.

- Την τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας του ΣΑΤ για τη διόρθωση καταχωρήσεων που αφορούν σε αξίες πελατών θεματοφύλακα. Με την συγκεκριμένη τροποποίηση του Κανονισμού παρέχεται η δυνατότητα στους θεματοφύλακες (κυρίως αλλοδαπούς) να διορθώσουν τις καταχωρήσεις σε μερίδες πελατών τους που οι ίδιοι δημιούργησαν και στις οποίες τηρούσαν συλλογικά μετοχές που ανήκαν σε περισσότερους πελάτες.

- Την τροποποίηση της 6/104/8.4.1997 απόφασης του δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Με την απόφαση αυτή υποχρεούνται οι ΕΠΕΥ να καταρτίζουν ετήσιες και εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές εντός δυο μηνών από τη λήξη εκάστης περιόδου.

- Απόφαση για τη διαδικασία εξετάσεων πιστοποίησης στελεχών. Ειδικότερα εγκρίθηκε ο διορισμός της πενταμελούς εξεταστικής επιτροπής με σκοπό την οργάνωση και εποπτεία των εξετάσεων πιστοποίησης στελεχών της αγοράς.

- Απόφαση για την έγκριση επιτυχόντων Χρηματιστηριακών Εκπροσώπων. Εγκρίθηκε ο διορισμός 43 νέων χρηματιστηριακών εκπροσώπων οι οποίοι επέτυχαν στις εξετάσεις της 29.11.2001.

- Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσώπων που ασχολούνται με τη διάθεση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.