Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2002 12:16

ΧΑΑ-Ανοδος με αιχμή τον κλάδο των τραπεζών

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, όπου και σήμερα το θέμα που κυριαρχεί είναι οι εξελίξεις στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση Εθνικής-Alpha Bank.

Εντός της ημέρας αναμένεται να συναντηθούν ο διοικητής της Εθνικής, Θόδωρος Καρατζάς, και ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πιθανότητες επανασύνδεσης του νήματος στο σημείο που κόπηκε περιορίζονται συνεxώς.

Η αγορά, πάντως, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, βλέπει «με καλό μάτι» στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο οριστικού διαζυγίου μεταξύ των δύο τράπεζων, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρατηρείται σήμερα για τραπεζικούς τίτλους.

Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,41% και έχει φθάσει τις 2.537,39 μονάδες με πρωταγωνιστή το δείκτη των τραπεζών, ο οποίος σημειώνει άνοδο 2,20%.

Σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 3,11%, σημειώνει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έχει φθάσει τα 19,2 ευρώ με συναλλακτική δραστηριότητα 130.984 τεμαχίων. Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 1,64%. Τη μεγαλύτερη άνοδο (3,78%) σημειώνει η μετοχή της Εμπορικής.

Η συνολική αξία των συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 37,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τις 308 μετοχές που έχουν αλλάξει χέρια, 223 ενισχύονται, 42 υποχωρούν και 43 παραμένουν αμετάβλητες.