Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2002 18:42

Μουριάδης: Βήματα εξυγίανσης

Η αναστολή της βιομηχανικής δραστηριότητας της Πετρίδης δεν αναμένεται να επηρεάσει το κύκλο εργασιών της Μουριάδης ΑΕ, μέλους του ομίλου Connection. Αυτό επισημαίνει σε σημερινή της επιστολή στο δ.σ. του ΧΑΑ η εισηγμένη Μουριάδης, η οποία διευκρινίζει ότι τα προϊόντα που εμπορεύεται η Μουριάδης και παράγονται στο εργοστάσιο της Πετρίδης, θα κατασκευάζονται πλέον από άλλα εξειδικευμένα εργοστάσια παραγωγής υποδημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ανταγωνιστικότερο κόστος και υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Πετρίδης (με ημερομηνία 30/9/2001), τα οποία περιλαμβάνονται και στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της Μουριάδης ήταν αρνητικά κατά 89 εκατ. δρχ.

Οπως εκτιμάται, η ζημιά αυτή θα διευρυνθεί σε περίπου 180 εκατ. δρχ. για το σύνολο της χρήσης του 2001.

Προκειμένου ο όμιλος να απαλλαγεί από ζημιογόνες δραστηριότητες, στα τέλη Δεκεμβρίου μεταβιβάσθηκαν από την Μουριάδης προς την εταιρεία Conmart ΑΕ 1.634.500 ανώνυμες μετοχές της εταιρείας Greene Hellas ΑΕ -μέτοχο κατά 100% της ΕΛΞΑΝ ΑΕΒΕ- έναντι συνολικού τιμήματος 490 εκατ. δρχ.

Μετά τη μεταβίβαση αυτή, η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της Greene Hellas διαμορφώνεται ως εξής: Η Μουριάδης διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή 45%, η Conmart ΑΕ αποκτά συμμετοχή 35%, και ποσοστό 20% εξακολουθεί να ελέγχεται από εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Λεβέντη.

Η νέα μέτοχος Conmart, στο πλαίσιο σύμβασης διαχείρισης, που θα καταρτίσει εντός 30 ημερών, θα αναλάβει την υλοποίηση προγράμματος επωφελούς ρευστοποίησης των αποθεμάτων των εταιρειών Greene Hellas και ΕΛΞΑΝ, οι οποίες θα διακόψουν σταδιακά την δραστηριότητά τους.

Το προϊόν της ρευστοποίησης αναμένεται να ενισχύσει τα αποτελέσματα της Μουριάδης, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της ακολουθούμενης διαδικασίας εξυγίανσης του ομίλου, έχει προηγηθεί η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των εν λόγω εταιρειών μετά από αύξηση κεφαλαίου κατά 7,2 δισ. δρχ., αύξηση η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Λεβέντη.