Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2002 14:16

Πάνω από το στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων του ευρώ μέσα στο Φεβρουάριο του 2002, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε τον περασμένο Δεκέμβριο πάνω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 2,1%, ενώ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου, είχε υποχωρήσει στο 2%.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει πάνω από το στόχο της ΕΚΤ για 19 μήνες. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις του Βιμ Ντούιζενμπεργκ, προέδρου της ΕΚΤ, οι πληθωριστικές πιέσεις κατά τη διάρκεια του 2002 θα υποχωρήσουν σημαντικά.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να προβεί σε μείωση των επιτοκίων μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Guillaume Sciard, διαχειριστής κεφαλαίων στην Barclays Asset Management στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια του 2001, η ΕΚΤ στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας προέβη τέσσερις φορές σε μείωση του βασικού της επιτοκίου, το οποίο βρίσκεται τώρα στο 3,25%, στο «ενδεδειγμένο» επίπεδο, όπως δήλωσε στη γαλλική "La Tribune" o Βιμ Ντούιζενμπεργκ.