Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2002 18:15

Τεχνική Ολυμπιακή - Μοχλός: Συμφωνία με στόχο το πτυχίο Ζ' τάξης

Συμφωνία επετεύχθη σήμερα μεταξύ του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή και της Μοχλός για τη δημιουργία νέου κατασκευαστικού ομίλου για την απόκτηση εργοληπτικού πτυχίου της νέας ανώτερης (έβδομης) τάξης του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Για τη δημιουργία του νέου σχήματος προβλέπονται:

- Η απόσχιση του κλάδου κατασκευών δημοσίων έργων της Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ (Η' τάξης) και η εισφορά του στην Μοχλός ΑΕ (Η' τάξης).

- Η απόσχιση του κλάδου κατασκευών δημοσίων έργων της ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ (Η' τάξης) και η εισφορά του στην Μοχλός.

- Η πλήρης ένταξη των εργοληπτικών εταιρειών δημοσίων έργων Αλφα Τεχνική ΑΕ (Ζ' τάξης), Ελληνικές Κατασκευές (ΣΤ' τάξης) και Σκορδαλός Θεόφιλος ΑΤΕΒΕ (ΣΤ' τάξης), μετά από την ενσωμάτωσή τους στην Μοχλός ΑΕ.

Η Τεχνική Ολυμπιακή κατέχει περίπου 4% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΙΕΚΑΤ και 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Μοχλός.

Η τελική σχέση συγχώνευσης με απορρόφηση κλάδων και εταιρειών θα καθοριστεί από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών μετά τη σύνταξη των σχετικών λογιστικών καταστάσεων μετασχηματισμού.

Η διοίκηση του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή εκτιμά ότι οι διαδικασίες της συγχώνευσης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια (τον Σεπτέμβριο πιθανότατα) προγραμματίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Οπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Τεχνικής Ολυμπιακής, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει την προοπτική δημιουργίας και άλλου νέου κατασκευαστικού σχήματος, μικρότερης τάξης εργοληπτικού πτυχίου που θα προκύψει μεταξύ άλλων εταιρειών υπό την Τοξότης ΑΤΕ (ΣΤ' τάξης) που είναι θυγατρική της Μοχλός.

Βάσει των παραπάνω ρυθμίσεων, κύριος φορέας των δραστηριοτήτων του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής στον χώρο των κατασκευών των δημοσίων έργων, καθίσταται πλέον η εταιρεία του ομίλου Μοχλός. Η Τεχνική Ολυμπιακή θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο ως εταιρεία Συμμετοχών και θα δραστηριοποιηθεί κυρίως σε τομείς όπως κατασκευή ιδιωτικών έργων, παραγωγή αιολικής ενέργειας, κατασκευή και εκμετάλλευση τουριστικών μαρινών, στον ξενοδοχειακό τομέα (με την εκμετάλλευση του Πόρτο Καρράς) κλπ.

Από την άλλη πλευρά, η Μοχλός απορροφώντας τρεις ακόμα μικρότερες κατασκευαστικές θα αποκτήσει το πτυχίο της νέας ανώτατης τάξης. Η επωνυμία της εταιρείας δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ η διοίκηση εξετάζει τη μεταφορά της έδρας από την Πάτρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα.

Στόχος της εταιρείας είναι η υλοποίηση μεγάλου επιχειρηματικού σχεδίου στα Βαλκάνια από κοινού με την Τεχνική Ολυμπιακή.

Τέλος, η διοίκηση της ΔΙΕΚΑΤ, η οποία θα παραμείνει στο ταμπλό του ΧΑΑ, αποφάσισε τη δημιουργία ενός ομίλου με νέο δυναμικό σχήμα.

Προγραμματίζει, εκτός από την απόσχιση του κατασκευαστικού της κλάδου και την εισφορά του στην Μοχλός, την πλήρη εξαγορά της εταιρείας Γ. Σωτηρόπουλος ΑΕ, η οποία διαθέτει πτυχίο Ζ' τάξης.

Μετά την αγορά τριών μικρών κατασκευαστικών και την συγχώνευση με δύο ακόμη τεχνικές, η ΔΙΕΚΑΤ θα αποκτήσει το πτυχίο της νέας 6ης τάξης, θα μετονομαστεί σε ΔΙΕΚΑΤ-Ελληνικές Κατασκευές ΑΤΕ και θα αποτελέσει τον φορέα του ομίλου στον τομέα των μεγάλων Δημοσίων Εργων.

Επιπλέον η ΔΙΕΚΑΤ θα συνεχίσει την παρουσία της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα της κινητής τηλεφωνίας, στον τομέα των γενικών κατασκευών, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της αξιοποίησης ακινήτων και της εμπορίας πετρελαιοειδών και λιπαντικών.

Από την διοίκηση της εταιρείας επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν την μετοχική σύνθεση της, αφού οι μέτοχοι θα εξακολουθήσουν να κατέχουν τον ίδιο αριθμό μετοχών που κατέχουν και σήμερα.