Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2002 18:27

Σύντομα συνομιλίες για πώληση ιρανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Το Ιράν σχεδιάζει να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ελλάδα και οι πρώτες συνομιλίες αναμένονται στις 30 και 31 του μηνός, όταν θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist για τον ενεργειακό κλάδο.

Η επίσκεψη Ζανγκανέχ «θα σπείρει τους σπόρους για την είσοδο του Ιράν στην ευρωπαϊκή αγορά, ως προμηθευτή φυσικού αερίου», αναφέρει ιρανική πηγή, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ιράν, μεγάλη πετρελαιοεξαγωγός χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου μετά τη Ρωσία, αλλά κάνει ακόμη τα πρώτα του βήματα ως εξαγωγέας.

θα περάσουν πολλά χρόνια ώσπου η Τεχεράνη να συνάψει συμφωνία με χώρα της Μεσογείου, και αυτή θα εξαρτηθεί από τη συγκατάθεση της Τουρκίας, σχολιάζει το Reuters.

«Το Ιράν πραγματικά βλέπει την Τουρκία ως την πύλη για την Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Αγκυρα θα βγάλει χρήματα από τα τέλη διέλευσης του αγωγού», υποστηρίζει ιρανική πηγή.

Η συμφωνία για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Τουρκίας αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική προσπάθεια της Τεχεράνης στον τομέα. Ως το 2007, οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 13 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, έναντι των 10 εκατομμυρίων κυβικών που είχε αρχικά προγραμματιστεί.