Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2002 19:29

Αισιοδοξία Γκρίνσπαν για ανάκαμψη

Η αμερικανική οικονομία δίνει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, στέλνοντας το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η περίοδος μείωσης των επιτοκίων βρίσκεται στο τέλος της.

Η οικονομία «υπέστη μια σημαντική κυκλική διόρθωση» τον περασμένο χρόνο, η οποία επιδεινώθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αλλά, τελευταία «έχουμε ενδείξεις ότι ορισμένες από τις δυνάμεις που λειτουργούσαν ανασχετικά για την οικονομική ανάπτυξη, άρχισαν να αποδυναμώνονται και η δραστηριότητα εμφανίζεται ενισχυμένη», είπε ο Γκρίνσπαν στην κατάθεσή του στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Στην προηγούμενη εμφάνισή του, στις 11 Ιανουαρίου στο Σαν Φρανσίσκο, ο Γκρίνσπαν είχε τονίσει ότι η οικονομία αντιμετωπίζει «σημαντικούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα». Αυτή τη φορά μίλησε για «συν και για πλην» στις οικονομικές προοπτικές, δίνοντας έμφαση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ενα από τα στοιχεία στα οποία έδωσε έμφαση ο Γκρίνσπαν είναι η ταχεία μείωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το εισόδημα και τις δαπάνες.

«Σήμερα ήταν πιο αισιόδοξος κατά την ανάγνωση της κατάστασης και είδε πιο εξιροσσοπημένα τους κινδύνους.. αυτό σημαίνει ότι η Fed δεν πρόκειται να προβεί σε νέα μείωση την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Στέφερν Στάνλεϊ, οικονομολόγος στην Greenwich Capital.

Οι δηλώσεις του Γκρίνσπαν έδωσαν ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια με πρώτη τη Wall Street. O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 120 μονάδες, γύρω στο 1,2% μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η εικόνα δεν είναι άσχημη, παρά τη δραστική μείωση του πλεονάσματος που προβλέπεται για την προσεχή δεκαετία. Αλλά την ίδια στιγμή, επέστησε την προσοχή του Κογκρέσου στα μελλοντικά δημόσια ελλείμματα.