Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2002 10:38

Nέα άνοδος στο Τόκιο

ΑΝΟΔΟ σημείωσαν σήμερα, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 70,09 μονάδες ή 0,70% και διαμορφώθηκε στις 10.144,14 μονάδες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 985,84 μονάδες ενισχυμένος κατά 5,4 μονάδες ή 0,55%.

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ μετά τις χθεσινές αισιόδοξες εκτιμήσεις του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, σχετικά με την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.

Στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι «ορισμένες από τις δυνάμεις που συγκρατούσαν την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έχουν αρχίσει να εξασθενίζουν και η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται».

Μετά τις δηλώσεις του κ. Γκρίνσπαν το δολάριο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θέση του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος αγγίζοντας το επίπεδο των 135 γιεν.

«Η ομιλία του Αλαν Γκρίνσπαν άσκησε πιέσεις στο γιεν και δημιούργησε ελπίδες ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει», δήλωσε στο "Reuters" ο Tsuyoshi Segawa, στέλεχος της Shinko Securities, ερμηνεύοντας το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές μεγάλων εξαγωγέων.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Honda και Toyota ενισχύθηκαν κατά 2,43% και 1,41% αντιστοίχως. Από τον τεχνολογικό κλάδο ξεχώρισαν οι μετοχές των εταιρειών Canon (2,3%) και Sony (1,97%).

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η Sony ανακοίνωσε ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2001, τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 64 δισ. γιεν (475 εκατ. δολ.) σημειώνοντας πτώση 14% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2000. Η πτώση αυτή ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα έσοδά της στο εν λόγω χρονικό διάστημα ενισχύθηκαν κατά 7,4% και ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 2,29 τρισ. γιεν.

Παράλληλα, η Sony διατήρησε αμετάβλητη την αρχική της πρόβλεψη για κέρδη ύψους 10 δισ. γιεν στο σύνολο της χρήσης και ανέβασε τον πήχη σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της στα 7,55 τρισ. γιεν. Η Canon θα ανακοινώσει τα δικά της αποτελέσματα την ερχόμενη Πέμπτη.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μετά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα της Nokia http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/25/193128.htm . Η μετοχή της Matsushita Communication ενισχύθηκε κατά 2,51%.

Αντιθέτως, συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στις τράπεζες, καθώς τα προβλήματα που μαστίζουν το εν λόγω κλάδο παραμένουν άλυτα παρά τις εξαγγελίες της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Ο πρωθυπουργός Γιουνιxίρο Kοιζούμι υποσχέθηκε να αποτρέψει την οικονομική κρίση... Mέχρι τώρα το μόνο που έχουμε δει είναι λόγια, όχι έργα», δήλωσε ο Hidenori Karaki, στέλεχος της Tokyo Mitsubishi Personal Securities.

Η μετοχή της UFJ Holdings υποχώρησε κατά 5,10% καταγράφοντας απώλειες για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση. Η μετοχή της Sumitomo Mitsui Banking απώλεσε 1,21%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που εισήχθη στο ιαπωνικό χρηματιστήριο.