Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2002 13:45

Κάτω από τα 87 σεντς το ευρώ

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου μετά τη χθεσινή δήλωση του διοικητή της Fed, Aλαν Γκρίνσπαν, ότι οι δυνάμεις που εμπόδιζαν την οικονομική ανάκαμψη στις HΠA αρxίζουν να υποxωρούν http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/24/193041.htm .

Νωρίς το πρωί, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ υποχώρησε στα 86,67 σεντς, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 23 Ιουλίου 2001, από 87,71 σεντς αργά χθες τα βράδυ. Αυτή την ώρα (13:40') βρίσκεται στα 86,81 σεντς.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται πτωτικά για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα έναντι του δολαρίου, ενώ η υποχώρησή του κάτω από το επίπεδο των 87 σεντς ενεργοποιεί μεγάλο αριθμό εντολών πώλησης.

Σημαντική ώθηση στο δολάριο έδωσαν οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Fed, οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται. «Χρειάζεται κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για να πειστούν οι αγορές ότι η αμερικανική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει», δήλωσε στο "Bloomberg", Σόνια Χέλεμαν, υπεύθυνη στρατηγικής επί θεμάτων αγορών συναλλάγματος στην Drsdner Kleinwort Wasserstein.

Οι αναλυτές προβλέπουν, μάλιστα, ότι το δολάριο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο έναντι των ανταγωνιστών του, καθώς εκτιμάται ότι τα στοιχεία που θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα (δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, μεταποίηση στην περιοχή του Σικάγου) θα ενισχύσουν την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.