Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2002 15:53

Ο Γ. Ανωμερίτης στο City

Για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορέσει να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική ναυτιλία μίλησε στους εκατό και πλέον Ελληνες εφοπλιστές του Λονδίνου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

Στη συζήτηση, στη βρετανική πρωτεύουσα, αν και οι εφοπλιστές έδειξαν ικανοποιημένοι από τα μέτρα μείωσης της φορολογίας των ελληνικών πλοίων και την φοροαπαλλαγή των Ελλήνων ναυτικών, δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω διευθετήσεις.

Προφανής στόχος του προεδρείου του Committee (Greek Shipping Co-operation Committee), Επαμεινώνδα Εμπειρίκου, Στάθη Κουλουκουντή και Σπύρου Πολέμη ήταν να διαμορφωθεί η φορολογία των πλοίων στο 20% από το μέσο όρο φορολογίας που πληρώνουν οι εφοπλιστές στην Αγγλία, Μάλτα, Νορβηγία, Λιβερία και Κύπρο.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε την επανεξέταση της ναυτικής εκπαίδευσης απο μηδενική βάση, ενώ από την πλευρά των εφοπλιστών τέθηκε και το θέμα της απασχόλησης πέντε Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά πλοία και της απαλλαγής της υποχρέωσης ναυτολόγησης κατωτέρων πληρωμάτων. Κάτι που όπως υποστήριξαν οι πλοιοκτήτες ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.