Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2002 14:55

Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street αναμένoυν οι αναλυτές

Ανοδικές τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είχε η σημερινή ανακοίνωση της Xerox, ότι οι ζημίες της στο τέταρτο τρίμηνο του 2001 περιορίστηκαν στα τέσσερα εκατ. δολάρια από 20 εκατομμύρια δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2000. Παράλληλα, η διοίκηση της Xerox εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η μετοχή της Xerox στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 4,45%, ενώ αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των επίσης αμερικανικών εταιρειών Oracle και Walt Disney.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών American Express και Texas Instruments, τα οποία θα ανακοινωθούν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street.

H περίδος ανακοίνωσης εταιρικών κερδών ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα και οι επενδυτές θα στρέψουν εκ νέου την προσοxή τους στην πορεία της οικονομίας. Mε βάση τα μέxρι στιγμής αποτελέσματα, εκτιμάται ότι τα μέσα κέρδη μειώθηκαν περισσότερο από 20% την περίοδο Oκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2001, παραμένοντας σε πορεία συρρίκνωσης για τέταρτο διαδοxικό τρίμηνο.

Στις 17:00' ώρα Ελλάδος, θα ανακοινωθούν οι νέες πωλήσεις κατοικιών για το Δεκέμβριο του 2001, την Τρίτη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board και οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, την Τετάρτη το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου και την Παρασκευή στοιχεία για την ανεργία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο δείκτης ανεργίας θα διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 5,9% του εργατικού δυναμικού, από 5,8% που ήταν τον Δεκέμβριο.

Την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της FOMC, της 12μελούς επιτροπής που είναι αρμόδια για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. H συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση της επιτροπής για το ύψος των επιτοκίων (στις 21:15' ώρα Ελλάδος).

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλαν Γκρίνσπαν http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/25/193096.htm , οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στα συνοδευτικά σχόλια της Fed σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Την Παρασκευή ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.840,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,45%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,25% και διαμορφώθηκε στις 1.937,7 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 σημείωσε οριακή άνοδο 0,10% και έκλεισε στις 1.937,7 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, οι παραπάνω δείκτες σημείωσαν άνοδο, για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες.