Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2002 19:10

Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Θετικό ήταν σήμερα το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και πετρελαϊκών εταιρειών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.223,6 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,59%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.533,13 μονάδες με κέρδη 1,09% και ο DJ Stoxx 50 στις 3.643,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,93%.

Περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης στην αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,41% και βρίσκεται στις 5.135,34 μονάδες.

Εντονο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου ενισχύεται κατά 35 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 19,72 δολάρια ανά βαρέλι.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών BP (1,86%), Royal Dutch (0,88%), Shell (1,15%) και ΤοtalFinaElf (2,19%). H τελευταία θα ανακοινώσει την Τετάρτη τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2001.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της BMW. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις της στο σύνολο της περυσινής χρήσης αυξήθηκαν κατά 7,1% γεγονός που οφείλεται και στη μεγάλη ζήτηση του νέου Mini.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μετοχή της BMW σημειώνει άνοδο 4,94% συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις μετοχές ομοειδών εταιρειών. Οι μετοχές των εταιρειών DaimlerChrysler και Volkswagen ενισχύονται κατά 2,82% και 3,81% αντιστοίχως. Ανοδο σημείωσαν και οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών Peugeot S.A. (1,44%) και Renault (1,24%).

Αντιθέτως, μεγάλες απώλειες (8,36%) κατέγραψε η μετοχή της ΑRM Holdings, η οποία στην αρχή της συνεδρίασης σημείωνε μεγάλη άνοδο στον απόηχο των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2001.

Στο εν λόγω χρονικό διάστημα η βρετανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της αυξήθηκαν κατά 38% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2000 και διαμορφώθηκαν στα 13,8 εκατ. λίρες. Στο σύνολο της περυσινής χρήσης, τα προ φόρων κέρδη της ARM ενισχύθηκαν κατά 42% και ανήλθαν σε 50,3 εκατ. λίρες. Τα αποτελέσματα της βρετανικής εταιρείας ήταν σε αντιστοιχία με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, η διοίκηση απέφυγε να προβεί σε λεπτομερείς προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας κατά την τρέχουσα χρήση.

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας KLM, καθώς μετά τη διαφαινόμενη ματαίωση της συνεργασίας μεταξύ British Airways και American Airlines http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/28/193614.htm , επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια περί συνεργασίας British Airways και KLM. H μετοχή της τελευταίας στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ έκλεισε με κέρδη 1,95%, ενώ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενισχύεται κατά 6,86%.

Μικτή εικόνα παρουσίασε ο κλάδος των εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Οι μετοχές των εταιρειών Nokia και Alcatel ενισχύθηκαν κατά 2,49% και 2,95% αντιστοίχως, ενώ η μετοχή της Ericsson κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4,82%. Η HSBC συνέστησε στους πελάτες της να πουλήσουν τη μετοχή της σουηδικής εταιρείας. Παράλληλα, η Lehman Brothers προέβη σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για τα κέρδη ανά μετοχή της Ericsson στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Ωστόσο, προέβη στην αύξηση της τιμής-στόχου της μετοχής της.

Η μετοχή της France Telecom σημείωσε άνοδο 0,56% εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του 2001. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα κέρδη της γαλλικής εταιρείας στο εν λόγω χρονικό διάστημα σημείωσαν αύξηση. Τα αποτελέσματα της France Telecom θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Τέλος, ευχάριστα ήταν τα νέα από το χώρο της οικονομίας, καθώς, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία σημείωσε τον Ιανουάριο νέα άνοδο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/28/193697.htm .