Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2002 10:35

Yποχώρησαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν σήμερα, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 194,82 μονάδες ή 1,91% και διαμορφώθηκε στις 10.026,03 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Οκτωβρίου 2001. Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 978,74 μονάδες μειωμένος κατά 18,3 μονάδες ή 1,84%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Toshiba σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα στο οικονομικό έτος που θα λήξει το Mάρτιο του 2002. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μικροεπεξεργαστών στην Iαπωνία ανακοίνωσε ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα αναμένει λειτουργικές ζημίες ύψους 135 δισ. γιεν (1,01 δισ. δολ.) ξεπερνώντας κατά 25 δισ. γιεν την πρόβλεψη που έκανε η εταιρεία στα τέλη Oκτωβρίου.

Η μετοχή της Toshiba υποχώρησε κατά 1,13% συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις μετοχές των ομοειδών εταιρειών: NEC (-2,76%), Τοkyo Electron (-4,02%) και Advantest (-1,88%).

Aνάλογες απώλειες (2,48%) κατέγραψε και η μετοχή της Fujitsu μετά από σημερινό δημοσίευμα της ιαπωνικής "Nihon Keizai Shimbun», σύμφωνα με το οποίο σε επίπεδο ομίλου η Fujitsu θα ανακοινώσει λειτουργική ζημία ύψους 50 δισ. γιεν για το οικονομικό έτος που λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχικές τιμές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών, κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών, λόγω της ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Η μετοχή της Toyota, η οποία πρωταγωνίστησε στη χθεσινή άνοδο του Nikkei, υποχώρησε σήμερα κατά 4,90%. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιρειών Honda (-4,50%) και Mazda (-2,88%).

Το ιαπωνικό νόμισμα κατά τις χθεσινές συναλλαγές σημείωσε άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου, ενώ και σήμερα εξακολουθεί να ενισχύεται μετά από τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι η εξασθένηση του εγχώριου νομίσματος δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα της ιαπωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με απόψεις αναλυτών, η ανοδική πορεία του γιεν δεν θα διαρκέσει για πολύ μετά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα το ποσοστό ανεργίας στη χώρα του Aνατέλλοντος Hλίου διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο επίπεδο ρεκόρ του 5,6%, από 5,5% το Νοέμβριο, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών προέβη στην εκτίμηση ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Αντιθέτως, καλύτερα των προβλέψεων ήταν τα στοιχεία για την παραγωγή στο μεταποιητικό τομέα, η οποία αυξήθηκε το Δεκέμβριο, σε μηνιαία βάση, κατά 2,1%. Ωστόσο, η περυσινή χρονιά για τον ιαπωνικό μεταποιητικό τομέα ήταν η χειρότερη μετά το 1971.