Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2002 19:57

ΟΤΕ: Προωθείται η δημιουργία βαλκανικού δικτυακού άξονα

Το σχέδιο δημιουργίας βαλκανικού δικτυακού άξονα με κύριο κόμβο τη Θεσσαλονίκη για τη διεθνή κίνηση (τηλεφωνία, δεδομένα, Ιντερνετ) παρουσιάστηκε σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την ΟΤΕ Globe εξετάστηκε η κάλυψη των αναγκών σε διεθνείς χωρητικότητες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού θα ακολουθήσει διερεύνηση της αγοράς, ώστε να επιλεχθεί ο προσφορότερος τρόπος για την εξασφάλιση των αναγκαίων χωρητικοτήτων προς Δυτική Ευρώπη, με σκοπό τόσο τη σημαντική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων για διεθνή κίνηση, όσο και την εξασφάλιση της κυρίαρχης θέσης του ΟΤΕ, από πλευράς χωρητικοτήτων, προς όλες τις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές αγορές.

Οσον αφορά στην εξαγορά του μεριδίου της νορβηγικής Telenor στην Cosmote από τον ΟΤΕ, το θέμα αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση του δ.σ., λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες περιπτώσεις επενδύσεων, καθώς και την επενδυτική ικανότητα του ΟΤΕ για το 2002 (αναμένεται η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών).

Παράλληλα το δ.σ. ενημερώθηκε για την πορεία της επένδυσης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου μετά την κατοχύρωση της άδειας στον ΟΤΕ, προβλέπεται ότι το δίκτυο θα είναι έτοιμο στα μέσα του καλοκαιριού 2002. Στόχος να έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου 95% πληθυσμιακή κάλυψη και 80% γεωγραφική κάλυψη.

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης του ΟΤΕ με τις διατάξεις του Ν.2190/1920 «Περί Ανωνύμων Εταιρειών» και μετά την προσαρμογή του καταστατικού του στις 4/9/2001 για εκλογή όλων των μελών του δ.σ. ΟΤΕ από τη γενική συνέλευση, αποφασίστηκε η σύγκληση νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 13/3/2002, η οποία θα εκλέξει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Αποφασίστηκε η επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών και δημοπρασιών της CosmoOne για την προμήθεια υλικών, λογισμικού και υπηρεσιών και στα τεχνικά έργα του ΟΤΕ. Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για ένα σημαντικό βήμα καθώς θα εξασφαλιστούν οικονομίες για τον ΟΤΕ σε έναν ευρύτατο τομέα πανελλαδικά. Η διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών των έργων θα ξεκινήσει σταδιακά μετά από συνεννόηση με το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο και τις εργοληπτικές επαγγελματικές ενώσεις.

Τέλος, με στόχο την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των δύο αδειών του ΟΤΕ για τη λειτουργία Δικτύου Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης στις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 3,5 GHz και 25GHz, το δ.σ. του ΟΤΕ αποφάσισε τη μεταβίβαση στην Cosmote της άδειας λειτουργίας στη ζώνη των 25GHz και παράλληλα τη διατήρηση από τον ΟΤΕ της άδειας των 3,5 GHz. Το τίμημα για τη μεταβίβαση της άδειας θα προκύψει μετά τον υπολογισμό και κάποιων υπεραξιών, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των μετοχών της μητρικής ΟΤΕ.