Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2002 14:52

Συνεχίζεται η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γιεν

Στο χαμηλότερο σημείο της εβδομάδας υποχώρησε σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι του γιεν, γεγονός που αποδόθηκε στη σημαντική πτώση των μετοχικών τιμών στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/30/194197.htm .

Στις 14:45' το δολάριο άλλαζε χέρια στα 132,68 γιεν από 133,6 γιεν αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σημαντική ώθηση στο ιαπωνικό νόμισμα έδωσαν οι σημερινές δηλώσεις του Zembei Mizoguchi, αξιωματούχου του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν πρέπει να ενθαρρύνει την εξασθένηση του γιεν. Η δήλωση αυτή ακολουθεί τη χθεσινή εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Masaru Hayami, ότι η αποδυνάμωση του εγχώριου νομίσματος δεν πρόκειται να συντελέσει στην ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Την ενίσχυση του γιεν φέρεται να επιθυμεί και η κορυφαία αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η GM ζήτησε από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκειμένου να μην επιτρέψει περαιτέρω εξασθένηση του γιεν.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η GM απέδωσε τη μεγάλη μείωση των κερδών της κατά την περυσινή χρήση στη σημαντική υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου κατά την τελευταία διετία, καθώς οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά των ΗΠΑ.

Όπως είναι γνωστό, η εξασθένηση του γιεν ευνοεί τις ιαπωνικές εξαγωγές, καθώς ενισxύει την αξία του εισοδήματος εκπεφρασμένου σε γιεν, το οποίο οι εξαγωγείς το λαμβάνουν σε δολάρια ή άλλα ξένα νομίσματα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έκθεση της Merrill Lynch, εάν το ιαπωνικό νόμισμα υποxωρήσει έναντι του δολαρίου κατά περίπου δέκα γιεν στη διάρκεια του οικονομικού έτους που λήγει το Mάρτιο του 2003 -τάση που φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα πραγματοποιηθεί- τότε οι έντεκα αυτοκινητοβιομηxανίες της Iαπωνίας θα αποκομίσουν επιπρόσθετα λειτουργικά κέρδη ύψους 450 δισ. γιεν.

Η ισοτιμία δολαρίου-γιεν αναμένεται να επηρεαστεί από τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου 2001 (στις 15:30' ώρα Ελλάδος) καθώς και από την απόφαση της Fed για τα επιτόκια (21:15' ώρα Ελλάδος). Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προβεί σήμερα σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Με ενδιαφέρον αναμένονται, ωστόσο, τα σχόλια της Fed για την πορεία της οικονομίας.