Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2002 15:55

Μικτές τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν στη Ν.Υ.

Μικτές τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς τα απρόσμενα θετικά νέα από την οικονομία βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα.

Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, το αμερικανικό ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2001 σημείωσε αύξηση 0,2% σε ετήσια βάση (έναντι συρρίκνωσης 1,3% στο προηγούμενο τρίμηνο) γεγονός το οποίο δείχνει ότι ο κύκλος της επιβράδυνσης ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί. Οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1%.

Αντιθέτως, ιδιαίτερες ανησυχίες έχουν προκαλέσει στους επενδυτές τα ερωτηματικά για τις λογιστικές πρακτικές της Tyco International, η μετοχή της οποίας υποχώρησε χθες πάνω από 20%, ενώ αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημειώνει πτώση 9,09%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν χθες οι μετοχές και άλλων εταιρειών για τις οποίες εκφράζονται φόβοι ότι ακολούθησαν λογιστικές πρακτικές τύπου Enron.

Το κλίμα επιβάρυνε η σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας φυσικού αερίου Anadanko, ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο οι ζημίες της ανήλθαν σε 1,35 δισ. δολ. ή 5,41 σεντς ανά μετοχή και όχι σε 270 εκατ. δολ. ή 1,08 σεντς ανά μετοχή που είχε ανακοινώσει αρχικά.

Σημαντική μείωση (50%) εμφάνισαν στο τέταρτο τρίμηνο και τα κέρδη της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Marsh & McLennan, ενώ οι ζημίες της AOL Time Warner στο παραπάνω χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 1,82 εκατ. δολ. ή 41 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημίας 1,09 εκατ. δολ. ή 25 σεντς ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο του 2000.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,51%, στις 9.618,24 μονάδες, ενώ ανάλογες απώλειες κατέγραψε ο Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 1.892 μονάδες μειωμένος κατά 2,62%.

Στις 21:15'(ώρα Ελλάδος) η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της για το ύψος των επιτοκίων. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προβεί σήμερα σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Με ενδιαφέρον αναμένονται, ωστόσο, τα σχόλια της Fed για την πορεία της οικονομίας.