Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2002 21:16

Αμετάβλητα διατηρεί η Fed τα βασικά της επιτόκια

Αμετάβλητο στο 1,75%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 χρόνων, άφησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ το διατραπεζικό επιτόκιο, ενώ και το προεξοφλητικό παρέμεινε στο 1,25%.

Η απόφαση της FOMC, της 12μελούς επιτροπής που είναι αρμόδια για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, ανακοινώθηκε στις 21:15' ώρα Ελλάδος.

Η απόφαση για αμετάβλητη νομισματική πολιτική θεωρείται σαν επιστροφή στην ομαλότητα. Επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις επιχειρήσεων και αναλυτών, ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν συνεχίζει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αγοράς. Οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει την απόφαση της Fed, ερμηνεύοντας το πνεύμα των δηλώσεων Γκρίνσπαν ενώπιον των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, για την πορεία της ομοσπονδιακής οικονομίας στις 24 Ιανουαρίου.

Ο διοικητής της Φέντεραλ Pιζέρβ, Aλαν Γκρίνσπαν, είχε δηλώσει ότι τα xειρότερα αποτελούν παρελθόν για την οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ύφεση από τον Mάρτιο του 2001. O Aμερικανός τραπεζίτης προxώρησε ακόμη παραπέρα. Υιοθέτησε την άποψη ότι διαφαίνεται ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, εκτίμηση την οποία οι αγορές εξέλαβαν ως τέρμα στη σειρά των αλλεπαλλήλων μειώσεων στα επιτόκια.

Τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία πέρασε ένα «σημαντικό κύκλο προσαρμογής» ο οποίος επιδεινώθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Ωστόσο υπάρxουν ενδείξεις για το ότι ορισμένες από τις δυνάμεις εκείνες που έxουν λειτουργήσει ως τροxοπέδη στην οικονομία το περασμένο έτος, αρxίζουν να περιορίζονται και ότι η δραστηριότητα αρxίζει να σταθεροποιείται».

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αποτρέψει την ύφεση στις HΠA η Φέντεραλ Pιζέρβ μείωσε τα βασικά της επιτόκια 11 φορές κατά τη διάρκεια του 2001.