Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2002 18:58

Αθωνική Τεχνική - Εξαγορά τριών εταιρειών με στόχο την 6η τάξη

Την απόκτηση εργοληπτικού πτυχίου 6ης τάξης, βάσει των νέων δεδομένων που διαμορφώνει ο νόμος 2940/2001 για τις κατασκευαστικές, έχει δρομολογήσει η Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία Αθωνική Τεχνική ΑΕ που εξειδικεύεται κυρίως σε έργα αναστήλωσης βυζαντινών μνημείων και στην κατασκευή πλωτών συστημάτων.

Η εταιρεία προχώρησε σε διαδικασία εξαγοράς τριών μικρότερων εταιρειών με πτυχίο Ε’ τάξης και, συγκεκριμένα, της Κτίτωρ ΑΤΕ με έδρα την Αθήνα που εξειδικεύεται σε έργα οδοποιίας και υδραυλικά, της Περικλής ΑΤΕ, με έδρα την Αθήνα που εξειδικεύεται σε έργα ΔΕΗ, βιομηχανικά και ενεργειακά, και της ΕΡΓΟΚΑΤ Β.-Μπούσιας ΑΤΕ, με έδρα τα Τρίκαλα, και εμπειρία σε έργα οδοποιίας και υδραυλικά.

Το συνολικό τίμημα των εξαγορών ανήλθε σε 1,1 δισ. δρχ. (3,22 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων το 10% καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια και το 90% από μακροπρόθεσμο δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς.

Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης των εξαγορασθέντων εταιρειών, και ότι αρχές Ιουνίου η εταιρεία θα κατέχει το πτυχίο 6ης τάξης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο ενοποιημένος ισολογισμός που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, το Μάρτιο του 2002, θα διαμορφώσει ενοποιημένο κύκλο εργασιών 6,5 δισ. δρχ. (19,075 εκατ. ευρώ), κέρδη ενός δισ. δρχ. (2,93 εκατ. ευρώ) και ίδια κεφάλαια 3,5 δισ. δρχ. (10,271 εκατ. ευρώ).

Σήμερα το ανεκτέλεστο έργο της Αθωνικής Τεχνικής υπολογίζεται σε 12,5 δισ. δρχ. και των τριών προς απορρόφηση εταιρειών σε περίπου ένα δισ. δρχ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθωνική Τεχνική υπέβαλε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑΑ το Μάιο 2000, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε επικαιροποίηση της αίτησης.