Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2002 16:47

Επέκταση της ελληνικής μεταποίησης τον Ιανουάριο

Η ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης επιστρέφει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2001. Ειδικότερα τον Ιανουάριο ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) καταγράφηκε στις 51 μονάδες, έναντι 50,9 τον Δεκέμβριο του 2001. Σημειώνεται ότι το 50 αποτελεί το όριο της ανάπτυξης.

Η τελευταία έρευνα υπέδειξε επέκταση στην ελληνική μεταποιητική οικονομία για τριακοστή δεύτερη φορά σε τριάντα τρεις μήνες.

Η ανάπτυξη της μεταποιητικής οικονομίας που καταγράφηκε τον Ιανουάριο ήταν αποτέλεσμα της αύξησης στην παραγωγή, στις νέες παραγγελίες, στις προμήθειες και της σταθερότητας στην απασχόληση.

Η παραγωγή αυξήθηκε για τριακοστό τρίτο συνεχή μήνα, αν και με ρυθμό ελαφρώς βραδύτερο από αυτόν του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα η ανάπτυξη των νέων παραγγελιών αυξήθηκε, με τις εξαγωγές που παρουσιάζουν την ισχυρότερη εικόνα από τον Ιούλιο του 2001.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αποτελεί ένα σύνθετο δείκτη σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει γενική εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο της μεταποίησης. Ανάλογοι δείκτες καταρτίζονται για πολλές χώρες. Η έρευνα για την Ελλάδα διεξάγεται από την βρετανική εταιρία NTC Research σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών.