Κλιμακωτές αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, από 0,75% έως 3,5% θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2002 οι συνταξιούχοι των ασφαλιστικών Ταμείων, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Ρέππα.
Η απόφαση για την αύξηση των συντάξεων και των εφάπαξ παροχών για το 2002 προβλέπει τα εξής:
1. Οι συνταξιούχοι των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης θα λάβουν από 1/1/2002 επί του ποσού των συντάξεων, όπως έχει διαμορφωθεί την 31-12-2001
- Για το τμήμα σύνταξης έως 400,01 ευρώ ποσοστό αύξησης 3,5%
- Για το τμήμα σύνταξης από 400,01-620 ευρώ ποσοστό αύξησης 1,5%
- Για το τμήμα σύνταξης από 620,01–910 ευρώ ποσοστό αύξησης 0,75%
- Για το τμήμα σύνταξης από 910,01 ευρώ και άνω δεν θα δοθεί αύξηση.
Στα ποσοστά αυτά περιλαμβάνεται και το διορθωτικό ποσοστό έτους 2001. Οι ασφαλιστικοί φορείς που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 66 του Ν.2084/92 (ΙΚΑ, ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ, ΟΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΑΠ-ΗΣΑΠ και τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης των τραπεζών) θα χορηγήσουν επίσης το ανωτέρω ποσοστό αύξησης.
2. Οι συντάξεις που καταβάλλει ο ΟΓΑ αυξάνονται από 1/1/2002 κατά 5.000 δρχ.
3. Τα επιδόματα που καταβάλλονται στα άτομα με ειδικές ανάγκες αυξάνονται από 1/1/2002 κατά 5%.
4. Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, καθώς και η διαβάθμιση αυτής, ανάλογα με το ύψος του ποσού σύνταξης, προτείνεται να είναι εντός των ορίων της εισοδηματικής πολιτικής και των οικονομικών δυνατοτήτων εκάστου φορέα.
5. Προκειμένου για φορείς Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων, είναι δυνατό να χορηγηθεί μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεών τους, από την καθοριζόμενη ανωτέρω με παράλληλη αύξηση των εισφορών, εφόσον αυτό ζητηθεί από τον αρμόδιο ασφαλιστικό Οργανισμό. Στις περιπτώσεις αυτές το ποσοστό αύξησης των εισφορών και των συντάξεων θα καθοριστεί ύστερα από οικονομική μελέτη. Πάντως το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων των φορέων κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3,5%.
6. Από 1/1/2002 προκειμένου για φορείς ή κλάδους πρόνοιας (εφάπαξ παροχών) είναι δυνατή η χορήγηση αύξησης μέχρι ποσοστού 3% συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του εφάπαξ βοηθήματος, που προκαλείται από την αύξηση των αποδοχών των εν ενεργεία ασφαλισμένων, εφόσον διαπιστωθεί η οικονομική δυνατότητα του φορέα, ύστερα από οικονομική μελέτη και μη αποκλειόμενης της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Κατ εξαίρεση είναι δυνατή η χορήγηση μεγαλύτερου ποσοστού αύξησης ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα εκάστου φορέα με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν χορηγηθεί αυξήσεις κατά τα προηγούμενα του 2002 δύο ή περισσότερα έτη.
7. Οι παροχές ασθένειας (π.χ. επιδόματα αεροθεραπείας, έξοδα μετακίνησης ασθενών κ.α) δεν υπόκεινται στους περιορισμούς της εισοδηματικής πολιτικής, διότι οι παροχές αυτές δε συνιστούν αύξηση εισοδήματος, αλλά αποβλέπουν στην κάλυψη δαπανών περίθαλψης.