Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2002 18:18

Σημαντική ενίσχυση του ευρώ

Στα 86,62 σεντς είχε διαμορφωθεί, στις 18:10' (ώρα Ελλάδος) στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου, από 86,16 σεντς νωρίς το πρωί.

Σημαντική ώθηση στο ευρώ έδωσε η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 99 από 98,9 το Δεκέμβριο.

Το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε από πολλούς αναλυτές ότι ο κύκλος επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στο μεταποιητικό τομέα βελτιώθηκε στο -14 από -17 το Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο -11 από -10 το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα ασκεί η υποχώρηση των μετοχικών τιμών στη Wall Street καθώς και οι έντονες ανησυχίες που προκαλούν οι αποκαλύψεις για «λογιστικά μαγειρέματα» σε πολλές αμερικανικές εταιρείες.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Δεκεμβρίου της Federal Reserve του Σικάγο, αν και παρουσίασε βελτίωση σε σχέση με το Νοέμβριο, δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία κατά το Δεκέμβριο εξακολούθησε να επιβραδύνεται.