Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2002 10:33

Τρίτη συνεχόμενη πτώση στο Τόκιο

Απώλειες κατέγραψαν και σήμερα -για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση- οι ιαπωνικές μετοχικές τιμές. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 156,33 μονάδες ή 1,62% και διαμορφώθηκε στις 9.475,6 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου 1983.

Ο δείκτης Topix σημείωσε πτώση 17,24 μονάδων ή 1,83% και έκλεισε στις 926,27 μονάδες παραμένοντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των ιαπωνικών μετοχικών αξιών στην αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που είχε εξαγγείλει και οι οποίες θα έδιναν ώθηση στην οικονομία.

Αναφέρουν ενδεικτικά ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ενώ προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι θα εξυγιάνει τις προβληματικές τράπεζες, προσφάτως η κυβέρνησή του έδωσε το πράσινο φως για τη διάσωση προβληματικών επιxειρήσεων, όπως η μονάδα λιανεμπορίου Diaei Inc.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Iνστιτούτου Xρηματοοικονομικών Yπηρεσιών, τα επισφαλή δάνεια των ιαπωνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 10% την περίοδο Aπριλίου-Σεπτεμβρίου ανερχόμενα στα 36,8 τρισ. γιεν (276,96 δισ. δολάρια).

«Όλα ξεκίνησαν με το πρόγραμμα για τη διάσωση της Daiei. Μετά ήρθε η αποπομπή της υπουργού Eξωτερικών, Mακίκο Tανάκα, που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα. Οι τελευταίες εξελίξεις απομακρύνουν τους ξένους θεσμικούς επενδυτές από την αγορά του Τόκιο», δήλωσε Ιάπωνας αναλυτής.

Η αποπομπή της Μακίκο Τανάκα θεωρήθηκε νίκη των γραφειοκρατών του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επέφερε σημαντικό πλήγμα στη δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού, γεγονός το οποίο αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές του για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι ανησυχίες των ξένων θεσμικών επενδυτών αποτυπώθηκαν έντονα στη σημερινή συνεδρίαση κατά την οποία, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, προέβησαν σε μαζικές πωλήσεις ιαπωνικών blue chips. Η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 3,61%, ενώ η μετοχή της Toyota απώλεσε 4,11%.

Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Honda. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 60,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000 φθάνοντας το ποσό ρεκό των 154,78 δισ. γιεν.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1,05% και έκλεισε στις 10.609,19 μονάδες.