Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2002 17:13

Πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδυτών ενόψει 2004

Το νέο διεθνές πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδυτών «Greece: A Winner's Choice» που θα αναλάβει το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη διοίκηση του ΕΛΚΕ.

Η προώθηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί με μια σειρά διεθνών εκδηλώσεων πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως σεμινάρια προώθησης επενδύσεων, ειδικές παρουσιάσεις καθώς και οργανωμένες επισκέψεις μελών της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας.

Η πρώτη και πιο σημαντική πρωτοβουλία του προγράμματος είναι το Athens Business Club που αποτελεί ένα διεθνές κλαμπ επαφών, φιλοδοξώντας το 2004 να αριθμεί τουλάχιστον 25.000 μέλη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Κοινότητας. Οπως τονίστηκε, το αντίστοιχο κλαμπ της Αυστραλίας αριθμούσε 18.000 μέλη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Κοινότητας.

Το Athens Business Club θα αρχίσει σύντομα την παροχή υπηρεσιών μέσω της ιστοσελίδας www.athensbusinessclub.gr .

Αναφορικά με το κόστος του προγράμματος «Greece: A Winner's Choice» εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του αντίστοιχου στην Αυστραλία, που ανήλθε σε 1,5 εκατ. δολ. Θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό (μέσω του ΕΛΚΕ) και από χορηγίες επιχειρήσεων και φορέων που θα προβληθούν μέσα από το πρόγραμμα αυτό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός διευθυντής του ΕΛΚΕ Χ. Ησαϊας, το 2001 οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα -με εισηγήσεις και του ΕΛΚΕ- ανήλθαν σε 90 δισ. δρχ. Το ένα τέταρτο εξ αυτών (τρεις επενδύσεις που αντιστοιχούν στο ποσό των 22 δισ. δρχ.) ήταν ξένες επενδύσεις και κατευθύνθηκαν στην ενέργεια (δημιουργία αιολικών πάρκων), τα τρόφιμα και την κλωστοϋφαντουργία. Οι επενδύσεις υλοποιήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, την Εύβοια (δημιουργία αιολικών πάρκων) και την Ηπειρωτική Ελλάδα.