Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2002 19:47

Προς απελευθέρωση της αγοράς αυτοκινήτου στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα κανόνες, με τους οποίους καταργείται το καθεστώτος εξαίρεσης των αυτοκινήτων και απελευθερώνεται η αγορά του κλάδου, ως ένα πρώτο βήμα για την προώθηση του ανταγωνισμού που αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση των τιμών, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Οι κατασκευαστές θα μπορούν εις το εξής να επιλέγουν αν θα επιτρέψουν στους πωλητές να περιορίζονται μόνον στις πωλήσεις ή αν θα συνεχίσουν το παρόν σύστημα που συνδέει τις πωλήσεις με το δίκτυο συντήρησης (service).

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα επιτρέπουν στους πωλητές να διαθέτουν έκθεση σε ένα σημείο, αλλά θα μπορούν να διαφημίζουν και να πωλούν σε όλο το εύρος της Ε.Ε.

Εναλλακτικά, οι πωλητές στην πλειοψηφία τους θα περιορίσουν τις πωλήσεις τους σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά μπορούν να ξαναπουλάνε αυτοκίνητα σε άλλους, δηλαδή σε διαχειριστές υπηρεσιών στο Ιντερνετ ή στα σούπερ μάρκετ.

Οι αλλαγές αναμένεται ότι θα πλήξουν την κυριαρχία των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως είναι η Volkswagen στη Γερμανία, η Fiat στην Ιταλία, η Renault και η Peugeot/Citroen στη Γαλλία.

«Η κατάργηση του καθεστώτος εξαιρέσεων θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα ανταγωνισμού στη γερμανική βιομηχανία», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οι προτάσεις θα υποστούν τροποποιήσεις πριν τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2002, οπότε λήγουν οι παλαιές ρυθμίσεις που ισχύουν από δεκαετίας.