Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2002 10:25

Aισιοδοξία στις ασιατικές αγορές

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων τρεισήμισι μηνών σημείωσε σήμερα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 10.832,74 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,98%.

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά εν μέσω ενδείξεων ότι η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/09/196424.htm .

Οι μετοχές των εταιρειών HSBC και Li & Fung, ενισχύθηκαν κατά 3,2% και 3% αντιστοίχως.

«Τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ βελτιώνονται. Εάν η αμερικανική οικονομία ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τότε η οικονομία του Χονγκ Κονγκ θα δείξει σημάδια βελτίωσης στα τέλη του 2002 ή στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε στο "Bloomberg" διαχειρίστρια κεφαλαίων στην East Asset Management.

Οι προσδοκίες βελτίωσης της εγχώριας οικονομίας έδωσαν σημαντική ώθηση στις μετοχικές τιμές των τραπεζών. Ο τίτλος της Hang Seng Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ, ενισχύθηκε κατά 2,6%.

Αξιόλογα κέρδη αποκόμισαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της αύξησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Η μετοχή της CNOOC έκλεισε με άνοδο 2,4%.

Η προοπτική ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και η σημαντική άνοδος της Wall Street είχε θετικό αντίκτυπο και στις υπόλοιπες αγορές.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times Index ενισχύθηκε κατά 4,18 μονάδες ή 0,24% και διαμορφώθηκε στις 1.740,6 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 1.744,53. Η κυβέρνηση της χώρας αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς αύξησης του εγχώριου ΑΕΠ επικαλούμενη την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την οποία η Σιγκαπούρη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

«Αυτά είναι καλά νέα», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Ιan Lui, στέλεχος της Allianz Asset Management. Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν αναμένει θεαματική αντίδραση της αγοράς στα παραπάνω στοιχεία, καθώς τους τελευταίους μήνες οι μετοχικές τιμές έχουν ήδη σημειώσει σημαντική άνοδο.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχικές τιμές των εταιρειών Singapore Airlines και Singapore Technologies Engineering.

Στην αγορά της Αυστραλίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,8% και έφθασε τις 3.476,5 μονάδες. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει εντός του έτους υπονοώντας ότι ο κύκλος μείωσης των εγχώριων επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, ολοκληρώθηκε.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω εθνικής εορτής. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν αξιόλογη άνοδο με πρωταγωνιστή τον κλάδο των τραπεζών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/08/196214.htm .

Κλειστό για τρεις ημέρες θα παραμείνει το Χρημαστιστήριο της Σεούλ λόγω του εορτασμού Lunar Year Holidays. O δείκτης Kospi την περασμένη Παρασκευή ενισχύθηκε κατά 1,64% φθάνοντας στις 739,66 μονάδες.