Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2002 14:18

Σημαντική ενίσχυση του ευρώ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων αναρριχήθηκε κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές στην αγορά του Λονδίνου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Στις 14:15' (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 87,76 σεντς από 87,10 σεντς στις 10 το πρωί και 87,09 σεντς αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος οφείλεται στις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις λογιστικές πρακτικές που ακολουθούν οι αμερικανικές εταιρείες καθώς και στη συνεχιζόμενη υποχώρηση των μετοχικών τιμών στη Wall Street.

Παράλληλα, πολλοί αναλυτές έχουν αρχίσει να διατυπώνουν επιφυλάξεις για τη δυναμική της ανάκαμψης που παρουσιάζει η οικονομία των ΗΠΑ, ενώ μετά τα θετικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ενδεχομένως να παρουσιάσει γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η βιομηxανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,9% το Δεκέμβριο, δεκαπλάσια από την αύξηση που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ οι παραγγελίες τον ίδιο μήνα ενισχύθηκαν κατά 5% δημιουργώντας ελπίδες για βελτίωση της μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.