Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2002 15:28

Δηλώσεις για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων επιχειρήσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2002 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων ανά τριετία, με βάση την οποία υπολογίζεται ο ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν.

Η αρχική προθεσμία έληγε στις 25 Φεβρουαρίου 2002. Παράλληλα τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθούν, αντί της εφάπαξ πληρωμής τους όπως προβλέπεται στην αρχική απόφαση, θα μπορούν να καταβληθούν μέχρι και σε έξι μηνιαίες δόσεις, ενώ το ποσό της κάθε δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.

Αυτά ορίζονται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Φωτιάδη που αφορά στον αντικειμενικό τρόπο προσδιορισμού του ΦΠΑ, που πρέπει να καταβάλουν οι επιχειρήσεις για την τριετία 1999 - 2001.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις εμπορίας και παραγωγής που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ, καθώς και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που έχουν ακαθάριστα έσοδα μεχρι 20 εκ. δρχ. και τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας ή προαιρετικά Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι υποχρεωμένες για κάθε τριετία λειτουργίας τους, με έτος αφετηρίας τη χρήση 1999, να συγκρίνουν τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποίησαν και δήλωσαν στην Εφορία με το άθροισμα τεσσάρων προσδιοριστικών παραγόντων και, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο, θα πρέπει να καταβάλουν το ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή του εισοδήματος.

Οι προσδιοριστικοί παράγοντες με τους οποίους οι επιχειρήσεις θα προσδιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα είναι οι αγορές τους, οι πραγματικές δαπάνες τους, οι αποσβέσεις που αναγράφονται στα βιβλία τους, καθώς και το περιθώριο κέρδους όπως προκύπτει από την εφαρμογή του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους.

Σε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το εισόδημα που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις αυτές στη διάρκεια της τριετίας και δεν υποβάλλουν δήλωση καταβολής του ΦΠΑ, θα επιβαρύνονται με προσαύξηση ίση με 4,5% κάθε μήνα.