Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2002 14:07

Σημαντική ενίσχυση του γιεν-Υποχωρεί το ευρώ

ΑNΟΔΟ μεγαλύτερη από μισή ποσοστιαία μονάδα σημείωσε το ιαπωνικό νόμισμα έναντι των ανταγωνιστών του στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος υποστηριζόμενο από τη νέα άνοδο των μετοχικών τιμών στην αγορά του Τόκιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/14/197593.htm .

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2001, ξεπερνώντας το επίπεδο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 29 Ιανουαρίου. Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται από την εκτίμηση ότι ιαπωνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους εν όψει της λήξης του έτους στις 31 Μαρτίου.

Στις 13:50' ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το δολάριο είχε υποχωρήσει στα 132,5 γιεν από 133,37 γιεν αργά χθες το βράδυ. Την ίδια ώρα, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα κυμαινόταν στα 115,22 γιεν ανά ευρώ έναντι 115,30 γεν ανά ευρώ στις 10 το πρωί και 116,16 γεν ανά ευρώ αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Πιέσεις στο ευρώ

Πτωτικά κινείται το ευρώ και έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 86,95 σεντς από 87,09 στις 10 το πρωί και 87,08 σεντς αργά χθες το βράδυ.

Η υποχώρηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στη σημαντική μείωση των πωλήσεων λιανικής στη Γερμανία, την υπ’ αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης, το Δεκέμβριο αλλά και στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα μείωσης των επιτοκίων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις λιανικής τον παραπάνω μήνα μειώθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με το Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,4%. Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2000 η μείωση ήταν της τάξεως του 4,1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών και αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκαλεί η αύξηση της ανεργίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων εγγυάται μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών απομακρύνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής.

Επίσης, χαρακτήρισε παροδικό φαινόμενο την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο, ενώ τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχώρησει σύντομα κάτω από το επίπεδο του 2% και θα παραμείνει κάτω από το όριο αυτό και το 2003.