Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2002 19:40

Πέντε μη δεσμευτικές προσφορές για Γενική Τράπεζα

Πέντε ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι υπέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά ποσοστού μετοχών (έως και του 30%) της Γενικής Τράπεζας.

Στην διαδικασία επιλογής στρατηγικού συμμάχου για την Γενική Τράπεζα, σύμβουλος έχει αναλάβει η βρετανική εταιρεία Rothchild, στην οποία και κατατέθηκαν οι προσφορές. Τα ονόματα των ομίλων αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα την Δευτέρα.

Η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας έχει ως ακολούθως:

«Ολοκληρώθηκε στις 19.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η διαδικασία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά ποσοστού μετοχών της Γενικής Τράπεζας.

Τις επόμενες ημέρες οι προσφορές θα αξιολογηθούν από τον σύμβουλο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Ν.Μ.Rothchild για την συμβατότητα τους με τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος».

Στην συνέχεια οι τράπεζες που θα επιλεγούν θα εξετάσουν τα στοιχεία της Γενικής και θα υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, στις οποίες εκτός από το προσφερόμενο οικονομικό τίμημα θα περιλαμβάνεται και το επιχειρηματικό σχέδιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της τράπεζας.

Στις συζητήσεις με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο στρατηγικό σύμμαχο είχαν τεθεί από την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας ως προϋποθέσεις η συνέχιση της παρουσίας του Μετοχικού ταμείου Στρατού στο μετοχικό κεφάλαιο της Γενικής (σήμερα το ΜΤΣ είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας), η διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και της εταιρικής της ταυτότητας.

Η Γενική ανακοίνωσε πρόσφατα τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2001, σύμφωνα με τα οποία τα προ φόρων κέρδη της παρουσίασαν αύξηση 125% σε σχέση με το 2000 και ανήλθαν σε 12,45 εκ.ευρώ. Το σύνολο των χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 41% ενώ οι καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση 20%.