Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2002 15:16

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Απώλειες «κερδών ενός έτους» λόγω ευρώ

Τα «κέρδη ενός χρόνου» απώλεσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της εισαγωγής του ευρώ, σύμφωνα τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ομίλου Αποταμιευτικών Τραπεζών (ESBG) Κρις ντε Νόοζε.

Ο πρόεδρος του ESBG -που αντιπροσωπεύει τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής τραπεζικής σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 12 χωρών της ευρωζώνης- διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει σαφέστερος, καθώς πολλές τράπεζες δεν έχουν ακόμη υπολογίσει το ακριβές κόστος της μετάβασης στο νέο νόμισμα.

Τα σχόλια του ντε Νόοζε, σύμφωνα με τους Financial Times, εκτιμάται ότι θα επανεκκινήσουν το διάλογο για το κατά πόσον οι τράπεζες πρέπει να αποζημιωθούν για το κόστος της μετάβασης.

Σύμφωνα με την Ισπανική Συνομοσπονδία Αποταμιευτικών Τραπεζών, το κόστος στην Ισπανία ανήλθε σε 900 εκ. ευρώ περίπου (ή 45.000 ευρώ ανά υποκατάστημα) κατά την πρώτη φάση της προετοιμασίας και αφορούσε κυρίως την αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής. Η προετοιμασία για την εισαγωγή τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε ευρώ κόστισε συνολικά 300 εκ. ευρώ (ή 15.000 ευρώ ανά υποκατάστημα). Το εν λόγω κόστος αφορούσε κυρίως διαφυγόντα κέρδη από προμήθειες για μετατροπή ενός νομίσματος σε άλλο.

Στη Γαλλία, το συνολικό κόστος του κλάδου ανήλθε σε 4,7 δισ. ευρώ (τρία δισ. ευρώ κατά την πρώτη φάση και τα υπόλοιπα κατά τη δεύτερη). Στη Γερμανία, το συνολικό κόστος ανήλθε σε ένα δισ. ευρώ (ή 50.000 ευρώ ανά υποκατάστημα), 20% λιγότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω της βοήθειας που έλαβαν οι γερμανικές τράπεζες από την Μπούντεσμπανκ και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ESBG, στη Γερμανία και την Ισπανία, οι αποταμιευτικές τράπεζες διένειμαν κατά τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του νέου νομίσματος άνω του 50% των συνολικών τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε ευρώ.