Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2002 15:20

Κλειστή σήμερα η Wall Street

ΚΛΕΙΣΤΑ θα παραμείνουν σήμερα τα αμερικανικά χρηματιστήρια για τον εορτασμό της «Ημέρας του Προέδρου».

Την Παρασκευή, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.903,04 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,99%. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για το Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε στις 1.805,2 μονάδες, στο δεύτερο xαμηλότερο κλείσιμό του κατά τη διάρκεια του τρέxοντος έτους, μειωμένος κατά 2,07%. Πτώση (1,10%) σημείωσε και ο δείκτης S&P 500 κλείνοντας στις 1.104,18 μονάδες.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος αποδόθηκε στα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/16/198012.htm και στις έντονες ανησυχίες για την αξιοπιστία των λογιστικών μεθόδων που ακολουθούν πολλές εταιρείες.

Στον κατάλογο των επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες περί λογιστικών ατασθαλιών προστέθηκε την Παρασκευή και η ΙΒΜ. Ο κολοσσός του κλάδου των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν διευκρίνισε ότι έσοδα 300 εκατομμυρίων δολαρίων προήρχοντο από την πώληση θυγατρικής του εταιρείας. Ωστόσο, ήταν αυτά τα 300 εκατομμύρια που συνέτειναν στην επίτευξη του στόχου της κερδοφορίας για το τέταρτο τρίμηνο.

Παράλληλα, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ζήτησαν από τις εταιρείες nVidia και Τake-Two Interactive περισσότερες λεπτομέρειες για τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Σαφέστερη εικόνα για την πορεία της οικονομίας και των εταιρικών επιδόσεων θα δώσουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα. Αναλυτικότερα, την Τετάρτη θα δοθεί στη δημοσιότητα ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο, την Πέμπτη ο αριθμός των νέων αιτήσεων για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας κατά την περασμένη εβδομάδα και οι βασικοί δείκτες οικονομικής δραστηριότητας του Conference Board. Επίσης, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις εμπορικές δραστηριότητες του Ιανουαρίου.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τη Wal Mart και τη Ciena, ενώ εντός της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθούν οι τριμηνιαίες επιδόσεις και άλλων μεγάλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων oι Aetna και Nextel Communications.