Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2002 17:42

Υποτονικό παραμένει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά εξακολουθούν να κινούνται έως αυτή την ώρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με εξαίρεση τον Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος ενισχύεται οριακά.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο γεγονός το οποίο αποδίδεται στα αποθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/18/198305.htm και τα οποία δημιούργησαν έντονο προβληματισμό ως προς την ισχύ της αναμενόμενης ανάκαμψης.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, η ισχύς της όμως παραμένει αβέβαιη», δήλωσε ο Μπρους Στέινμπεργκ, οικονομολόγος της Merrill Lynch.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.172 μονάδες μειωμένος κατά 0,19%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.364,28 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,29%, ενώ στη Φρακφούρτη ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται οριακά κατά 0,14% με τη μετοχή της Deutsche Telekom να σημειώνει άνοδο 1,34%.

Η άνοδος αυτή αποδίδεται από χρηματιστές σε θετικά σχόλια της Goldman Sachs για τις προοπτικές της γερμανικής εταιρείας.

Σημαντικά κέρδη (16,53%) εξακολουθεί να καταγράφει η μετοχή της Innogy μετά τη σημερινή είδηση ότι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία αποτελεί στόχο εξαγοράς.

Εκπρόσωπος της Ιnnogy δήλωσε σήμερα ότι ορισμένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρείας χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Jouranl", τη βρετανική εταιρεία έχει πλησιάσει η γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας RWE με στόχο τη διαπραγμάτευση φιλικής προσφοράς εξαγοράς στο πλαίσιο της οποίας η αξία της βρετανικής εταιρείας ξεπερνάει τα 2,9 δισ. στερλίνες (4,16 δισ. δολάρια).

Η μετοχή της RWE στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 0,37%.

Απώλειες άνω του 1% εξακολουθούν να καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia και Ericsson.