Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2002 13:08

Κάτω από τα 87 σεντς το ευρώ

Σε επίπεδα κάτω από τα 87 σεντς υποχώρησε σήμερα στην αγορά του Λονδίνου η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Στις 13:05' το ευρώ ισοδυναμούσε με 86,81 σεντς έναντι 87,06 σεντς αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 87,15 σεντς ανά ευρώ.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στη δημοσιοποίηση έκθεσης σύμφωνα με την οποία οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία σημείωσαν τον Ιανουάριο αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

«Το γεγονός αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο Νιλ Μακίνον, αναλυτής της Merrill Lynch, επισημαίνοντας ότι «οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας (έναντι της ευρωπαϊκής) παραμένουν πολύ καλύτερες».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τιμές χονδρικής στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 1,2% σε μηνιαία βάση σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το Σεπτέμβριο του 2000. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,3% τον Ιανουάριο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,2%.

«Ο κίνδυνος περαιτέρω ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων δεν αφήνει στην ΕΚΤ περιθώρια περικοπής των επιτοκίων, ώστε να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε στο "Bloomberg" αναλυτής της Barclays Capital.

Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,1% το Δεκέμβριο ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, ο διοικητής της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 2% και θα παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, το ευρώ επηρεάζεται αρνητικά και από τις συνέπειες που μπορεί να έχει η επικείμενη «κατάρρευση» του ομίλου Kirch στις γερμανικές τράπεζες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/12/196912.htm .

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενδέχεται, πάντως, να ανακάμψει κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη κατά το Δεκέμβριο του 2001. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η βιομηχανική παραγωγή τον εν λόγω αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.