Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2002 10:20

Εντυπωσιακή άνοδος στο Τόκιο

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 11 μηνών σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei μετά τη σημαντική ανάκαμψη της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/21/199023.htm και εν μέσω έντονων προσδοκιών ότι η ιαπωνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα θα προβεί στην εξαγγελία μέτρων για την αντιμετώπιση του αντιπληθωρισμού και τη στήριξη των τραπεζών.

Τις φήμες αυτές ενισχύει η πρόσφατη συνάντηση του Ιάπωνα προωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Mασάρου Xαγιάμι.

O Iάπωνας πρωθυπουργός έχει θέσει πρώτη προτεραιότητά του την αντιμετώπιση της υποχώρησης των τιμών, κάτι που πολλοί θεωρούν ως το κύριο αίτιο για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας της χώρας. O κ. Kοϊζούμι έχει ζητήσει από τα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου να καταρτίσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου σχέδιο μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Nikkei έκλεισε στις 10.295,42 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου, ενισχυμένος κατά 461,29 μονάδες ή 4,69%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο του εν λόγω δείκτη από τις 26 Μαρτίου 2001. Θεαματική άνοδο, της τάξεως του 3,34% σημείωσε και ο δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 988,89 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής μικροεπεξεργαστών Tokyo Electron και Advantest ενισχύθηκαν κατά 9,1% και 7,8% αντιστοίχως.

Αξιόλογα κέρδη (4,33%) αποκόμισε και η μετοχή της Sony. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal" τα λειτουργικά κέρδη της παραπάνω εταιρείας στη διάρκεια του οικονομικού έτους που λήγει το Mάρτιο του 2003 αναμένεται να αγγίξουν τα 270 δισ. γιεν (δύο δισ. δολάρια), υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της διοίκησης για κέρδη ύψους 130 δισ. γιεν.

Ανάλογα κέρδη (3,93%) κατέγραψε και η μετοχή της Fujitsu, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη τη σύναψη συμμαχίας με τη γαλλική Sagem της Γαλλίας. Eκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν τεχνολογία, την οποία θα χρησιμοποιήσει η Fujitsu για την κατασκευή συσκευών τρίτης γενεάς για την NTT DoCoMo, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παροxής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Iαπωνία και του μεγαλύτερου provider υπηρεσιών 3G στον κόσμο. Η μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε κατά 3,65%.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Toshiba. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η ιαπωνική εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την ολλανδική KPN http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/21/199027.htm .

Τέλος, σημαντική ανάκαμψη σημείωσε η μετοχή της χρηματιστηριακής εταιρείας Nikko Cordial επωφελούμενη από τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.