Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2002 18:38

Διαχωρισμός του πτητικού έργου από τις άλλες δραστηριότητες της ΟΑ

ΝEO ΣΧΕΔΙΟ εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει αναδιάρθρωση της εταιρείας με ιδιωτική πλειοψηφία και μείωση του προσωπικού με 2.000 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης θα αρχίσει άμεσα ένα πρόγραμμα επαφών με εκπροσώπους ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με στόχο να υπάρξει ιδιωτική πλειοψηφία και το Δημόσιο να έχει έως το 49%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής τόνισε ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της Ολυμπιακής απέδειξε πως έπρεπε να προηγηθεί η αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Ο κ. Βερελής τόνισε πως για να έχει θετικό αποτέλεσμα το σχέδιο που προωθούν τα δύο υπουργεία, θα πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των εργαζομένων της Ολυμπιακής, ενώ έκανε λόγο και για νέες εργασιακές συνθήκες, αντίστοιχες με αυτές των διεθνώς ανταγωνιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του συμβούλου ιδιωτικοποίησης, θα διαχωριστεί το πτητικό έργο της εταιρείας με τη δημιουργία ενός βιώσιμου φορέα που θα αντικαταστήσει τον κλάδο πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας και των Μακεδονικών Γραμμών.

Η νέα αεροπορική εταιρεία θα αγοράσει ή θα υπομισθώσει με όρους ελεύθερης αγοράς τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των θυγατρικών της, που μπορούν να εξυπηρετήσουν το νέο πρόγραμμα δρομολογίων.

Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνεται η σταδιακή ιδιωτικοποίηση και άλλων δραστηριοτήτων του ομίλου, όπως είναι οι θυγατρικές, ενώ κλάδοι που σήμερα είναι ενταγμένοι στην μητρική εταιρεία, θα ενταχθούν σε Ανώνυμες Εταιρείες και θα αποκτήσουν προϋποθέσεις αυτόνομης κερδοφορίας. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός διετίας.

Η νέα εταιρεία θα διοικείται από πρόσωπα που θα επιλέξουν οι ιδιώτες επενδυτές και το Ελληνικό Δημόσιο, και για το λόγο αυτό θα υπάρξει άμεσα συντονισμός και ενίσχυση της δομής της ενιαίας διοίκησης του ομίλου.