Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2002 11:01

Aνοδικό ξεκίνημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα των συνεδριάσεων οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης και της υψηλής τεχνολογίας.

Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος συνέβαλαν η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βελγική εφημερίδα το Σάββατο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ενδείξεων απ' όλη την Ευρώπη ότι έχουμε περάσει τα δύσκολα. Βλέπουμε πως η διαδικασία της ανάκαμψης έχει αρχίσει».

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.060,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,19%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.427,08 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,68% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.772,65 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,57%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 ενισχύεται κατά 0,52% και έχει φθάσει τις 3.453,10 μονάδες.

Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού Alcatel σημειώνει άνοδο 2,17%, ενώ οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Nokia και Ericsson ενισχύονται σε ποσοστό άνω του 1%. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού το έργο εκσυγχρονισμού του αιγυπτιακού τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Από τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης ξεχωρίζει η μετοχή της γαλλικής Vivendi Universal, η οποία σημειώνει άνοδο 1,31%.

Τέλος, ανοδικά κινείται και η μετοχή της Royal Bank of Scotland, η οποία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την εξαγορά της Allied Irish Banks.