Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2002 15:19

Μελέτη ΤτΕ: Επείγει η εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών

Η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος και του αμερικανικού Ιδρύματος Brookings, με τίτλο "Greece's Economic Performance and Prospects" ("Οικονομικές επιδόσεις και προπτικές της Ελλάδας") που παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής Λουκάς Παπαδήμος, ο υποδιοικητής Νικόλαος Γκαργκάνας και ο κ. Ralph Bryant, συνεργάτης στο Πρόγραμμα Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Brookings της Ουάσινγκτον.

Οπως τονίστηκε, βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της εγχώριας ανταγωνιστικότητας είναι η επιτάχυνση και η εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα σε τέσσερις τομείς.

Πρώτον, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας σημειώνεται ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαμογή πολιτικών για να μειωθεί το κόστος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης και επισημάνθηκε η ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Επίσης ζητούμενο παραμένει η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων σε νευραλγικές επιχειρήσεις στο δημόσιο τομέα, περισσότερη προσπάθεια για να εξαλειφθούν οι φραγμοί στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, καθώς και να μειωθεί η επιβάρυνση που υφίστανται οι υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Ενα από τα σοβαρότερα ζητήματα, κατά την έκθεση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Τονίστηκε μάλιστα ότι, αν δεν γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εγγύς μέλλον, θα είναι μάλλον αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές δαπάνες για συντάξεις.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, παρατηρήθηκε ότι η αυξανόμενη ενοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ευρωζώνη είναι πιθανό να εντείνει περαιτέρω τον ανταγωνισμο και να καταστήσει αναγκαίο για τις ελληνικές τράπεζες να συνάψουν συμμαχίες με τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης.