Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2002 11:23

Γερμανία : Υφεση το β' εξάμηνο στην οικονομία της χώρας

Σε ύφεση ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2001 η υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης. Η μείωση των εξαγωγών γερμανικών προϊόντων και ο περιορισμός των δαπανών των γερμανικών νοικοκυριών στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου οδήγησαν το γερμανικό ΑΕΠ στην πλέον απότομη πτώση του σε διάστημα 3,5 χρόνων.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2001 το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 0,1% σε ετήσια βάση. Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2001 είχε επίσης σημειώσει μείωση 0,2%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα, οριστικά στοιχεία.

Μεταξύ των λόγων στους οποίους αποδίδεται το γεγονός αναφέρονται η κατά 10,6% μείωση που σημείωσαν οι επενδύσεις και η σε ποσοστό 4,5% πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας επισημαίνει, πάντως, ότι αν ο αριθμός των εργάσιμων ημερών στο τέταρτο τρίμηνο ήταν ο ίδιος με αυτόν του τρίτου «ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν μηδενικός (και όχι με αρνητικό πρόσημο)».

Ενδείξεις, πάντως, για ανάκαμψη στις ΗΠΑ, προορισμό σεβαστού ποσοστού εξαγωγικών γερμανικών προϊόντων, σε συνδυασμό με χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων κατατείνουν στο ότι η υπ'αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει φέτος.

Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο στη Γερμανία περισσότερο του αναμενομένου, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών και οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξησή τους σε διάστημα δύο χρόνων σχεδόν, τον περασμένο Δεκέμβριο.